Александър Бранеков бе един от силните централни защитници между 2005 и 2018 годинa. Той направи солидна кариера в България с отборите на ЦСКА и Локомотив София. Играл е още за Видима Раковски, Локо Пловдив, Славия и Септември. Той е поредният участник в рубриката ни - „Моите 11“, свързана с UEFA EURO 2024.

„На вратата слагам Джанлуиджи Буфон, един от утвърдените вратари в европейския футбол и на клубно, и на национално ниво с изключително представяне във всяка една надпревара, в която е участвал. Пазил е на вратата на Италия на европейски първенства, а успя да стане и световен шампион с „адзурите“, каза Бранеков за вратарския пост и продължи към защитниците. „Категорично за мен десен бранител номер 1 е Кайл Уокър. Ако трябва да го сравнявам с хората на неговата позиция от настоящето и близкото минало, то той е доста по-комплексен и завършен играч. Той притежава сигурност и стабилност във фаза защита, защото реално, когато кажем „десен защитник“, ти на първо място трябва да браниш вратата си. Той се справя изключително солидно с функциите, които трябва да изпълнява. В предни позиции с тази скорост, импровизация и комбинативност за мен е най-добрият и в световен мащаб“, изрази мнението си бившият бранител на ЦСКА.

Той продължи и към любимата си позиция – на централните защитници.

„Първият централен защитник е Алесандро Неста. Познат е на хората от по-старото поколение и моите връстници. Изявите му с националния отбор на Италия и Милан бяха отлични. Той стана няколко пъти европейски клубен шампион. Той беше много силен един на един. Почти никакъв шанс нямаха нападателите срещу него и във въздушните пространства и в отнемането и в биенето на първа топка и по земя. В изграждането на атаките беше един от най-добрите дори и в световен мащаб“, продължи хвалбите си Бранеков за Неста. Той разказа и кой е неговият идол. „Негов партньор в отбраната е Паоло Малдини. Несъмнено и категорично за мен той е най-добрият централен защитник, който аз някога съм наблюдавал. Той е играчът, който ме запали по футбола. Много съм се опитвал да попивам от нето, наблюдавал съм негови изяви непрекъснато. Реално всяко негово действие с и без топка бе изключително поучително. На тази позиция категорично той е най-добрият футболист, който съм наблюдавал“, сподели Александър. „Като ляв бранител поставям Ашли Коул. Подобно на Кайл Уокър, който сложих отдясно, смятам, че беше изключително стабилен във фаза защита. Дори наскоро, ако помните Кристиано Роналдо в ранните му години във Висшата лига, само го бяха питали в едно интервю кой е най-трудният защитник. А той се замисли около 2-3 секунди и каза: „Ашли Коул“. Смятам, че с неговата стабилност във фаза защита е един от най-добрите бранители. Мачовете, които имаше Челси в Шампионската лига срещу Барселона тогава той имаше трудности само срещу Лео Меси, но кой ли не ги е имал. Единственият проблем на него и на останалите национални състезатели на Англия е, че те имат индивидуална класа, но никога не успяха във времето да направят тази съвкупност от класа в един много добър отбор и една много стабилно изградена машина“, каза Бранеков и веднага продължи към халфовата линия.

„В средата на терена залагам на двама дефанзивни полузащитници. Единият от тях е Дженаро Гатузо. Той беше много стабилен при отнемането на топката. Непробиваем във фаза защита. Той беше доста добър с първия пас след отнемането на топката. Той беше много полезен в Милан и в Италия“, каза Бранеков.

„До него слагам несъмнено Андреа Пирло. Освен с тактиката и с мисловната си дейност при позиционирането на терена, при отнемането на топката, беше много добър. Всеки помни неговите отигравания, пасове на близо и далечно разстояние. Изключителен диригент в средата на терена. Изпълняваше безупречно преки свободни удари“, каза хвалебствено Александър за Пирло с усмивка на лице. „Третият ми човек в средата на терена е Зинедин Зидан. Смятам, че доста хора ще се съгласят, защото успя и на клубно ниво като играч да спечели всичко с редица отбори, успя и на национално ниво да спечели всичко – европейска и световна титла. Той е изключителен магьосник, за когото нямаше никакви тайни в играта, най-вече във фаза атака. Много добре подпомагаше своите централни нападатели. Той беше играч, който е типичен плеймекър, движи се около централния нападател, дава последния пас, вкарваше много голове“, сподели Зизу.

„По дясното крило слагам категорично Кристиано Роналдо. За мен това е изключителен пример за всеки един подрастващ играч. Напоследък изгубихме го от нашето полезрение с решението му да отиде в Саудитска Арабия, но на фона на всичко, което е направил и с начина, по който го е направил и с тази лична непримиримост, която продължава и до днес, е изключителен пример. Всеки един млад играч, който иска да разбере по какъв начин се случват нещата, а да не се уповава само на талант, трябва да се учи от него и да попива. Всеки ден той е пример как с много труд и лишения трябва да обичаш футбола до степен на лудост. За да станеш добър играч, ти трябва да си маниак на тема футбол. Аз разсъждавам по същия начин. С неговите голмайсторски умения той е твърд титуляр на десния фланг“, обяви емоционално Бранеков. „Вляво на атаката слагам най-добрият български футболист за мен Христо Стоичков. Той трябва да е пример за нашите млади и подрастващи играчи. Нямаше как да не сложа българин, от нашето поколение от САЩ’94, той беше играчът, който имаше най-изявени качества. Футболист, който беше изключителен лидер, пример, непримирим характер. Колкото повече виждаме това днес, толкова по-добре. Непримиримостта и талантът успяха да го избутат на това високо ниво. Бачкането, което той е прилагал всеки ден го изстрелват на тази позиция“, казва Бранеков за Камата.

 „Преди да кажа централния нападател, повечето фенове на футбола и повечето, които са запознати с тактическите системи, защото между схема и система има голяма разлика, искам да споделя, че моята любима система е 4-2-3-1. Та, моят централен нападател е Златан Ибрахимович. Той не успя на европейско или световно ниво да спечели трофей, но за мен е един изключително изявен централен нападател, комплексен. Той игра в най-добрите отбори на клубно ниво. Вече много трудно мога да се сетя и не виждам такъв типичен централен нападател, който да играе силно с глава, да е техничен, да е бърз, да вкарва от всяка една позиция, да изпълнява фалове, да бъде лидер, да има аура, която да заразява играчи и фенове. За мен Златан е един изключителен играч“, завърши Бранеков своята единайсеторка.