Турция победи Австрия с 2:1 в последния осминафинален мач на UEFA EURO 2024. Така футболситите на Винченцо Монтела продължават напред и ще мерят сили с Нидерландия, след като "лалетата" се справиха с Румния по-рано през деня.

За Турция в герой се превърна защитникът Мерих Демирал, който се разписа на два пъти. Първото му попадение дойде след само 57 секунди и се превърна в най-бързия гол в елиминациите на европейско първенство. Австрийците се върнаха в мача с гол в 68-ата минута, а след това имаха няколко добри възможности, но Турция удържа аванса си и така елиминира Австрия.

Gulliver/GettyImages
56 снимки

Срещата започна изключително динамично.

Още преди да изминат 60 секунди Турция успя да поведе.Австрийският състав допусна сериозна грешка при корнер, когато се получи разбъркване в наказателното и играчите на Рангник не успяха да изчистят. От това се възползва Мерих Демирал, който прати кълбото в мрежата на Патрик Пенц.

До 5-ата минута последваха два шанса за Австрия. Първо в 3-ата Кристоф Баумгартнер стреля по диагонала от дистанция, като изпълнението му мина опасно близо до противниковата врата. 

Малко след това пък като по чудо топката не влезе във вратата на Мерт Гюнок. Центриране се разходи по голлинията и там в хаоса Баумгартнер не успя да стигне до топката, която след няколко рикошета все пак бе изчистена.

В 25-ата минута Демирал не бе далеч от втори гол. Той стреля с глава при корнер, като топката мина опасно над напречната греда на противниковата врата. 

Темпото обаче спадна малко по малко и головите положения станаха все по-малко, така Турция се прибра на почивката с минимален аванс - 1:0.

Втората част започна силно за състава на Ралф Рангник. В 47-ата минута отдясно проби Кристоф Баумгартнер, който намери с пас свободния Михаел Грегорич. Той веднага стреля по земята, но неточно. 

Четири минути по-късно Марко Арнаутович бе изведен с пас между защитниците на Турция, а нападателят остана очи в очи с Мерт Гюнок. Турският страж излезе бързо напред и успя да спаси удара на Арнаутович.

Така се стигна и до 59-ата минута и втория гол на турския централен защитник Мерих Демирал. Той стигна до центриране от ъглов удар и с глава прати топката във вратата на Австрия.

В 68-ата минута австрийците се върнаха в мача. При центриране от корнер Пош отклони топката с глава към свободния Михаел Грегорич на далечната греда. Той не сбърка и намали изоставането на отбора си.

Австрия имаше още няколко добри възможности, но така и не успя да изравни резултата. В 84-ата минута Баумгартнер успя да надскочи турски защитник и да отправи удар с глава, но топката мина малко над напречната греда на противниковата врата. 

В продълженията на мача пък Мерт Гюнок направи чудесно спасяване, за да избие удар отблизо на Кристоф Баумгартнер и така Турция удържа преднината си и се класира за четвъртфиналите.

FT .

1 : 2

  • 66’ Михаел Грегорич
  • 2’ Мерих Демирал
  • 59’ Мерих Демирал
Излъчва се по

Съставите на двата отбора:

Австрия: 13. Патрик Пенц, 4, Кевин Дансо, 15. Филип Линхарт, 16. Филип Мвене, 5. Щефан Пош, 18. Романо Шмид, 6. Николас Зайвалд, 19. Кристоф Баумгартнер, 9. Марсел Забицер, 20. Конрад Лаймер, 7. Марко Арнаутович

Селекционер: Ралф Рангник

Турция: 1. Мерт Гюнок, 22. Каан Айхан, 14. Абдюлкерим Бардакджъ, 3. Мерих Демирал, 18. Мерт Мюлдюр, 20. Ферди Кадиоглу, 6. Оркун Кьокджю, 16. Исмаил Юксек, 8. Арда Гюлер, 19. Кенан Йълдъз, 21. Баръш Йълмаз

Селекционер: Винченцо Монтела