С приближаването на края на "златното си поколение", националният отбор на Белгия вече има нов облик, който ще видим на за UEFA EURO 2024. Това обаче не означава, че "червените дяволи", както е прозвището на тима, няма да имат достатъчно опит, тъй като Кевин Де Бройне, Ян Вертонген и Ромелу Лукаку все още са ключови играчи при наследника на Роберто Мартинес - Доменико Тедеско. Представители на младата вълна са Жереми Доку (Манчестър Сити), Шарл де Кателаре (Аталанта) и Артур Вермеерен (Атлетико Мадрид).

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

На Евро 2024 Белгия е в група E заедно със Словакия, Румъния и Украйна. Отборът се класира убедително за UEFA EURO 2024, след като спечели група "F" с 20 точки, а Австрия завърши на второ място с 19.

През миналия век "червените дяволи" записаха най-големите си успехи на европейски първенства. През 1980 г. стигнаха до финала, но го загубиха с 1:2 от ФР Германия. Осем години по-рано пък се класираха на 4-то място, след като отстъпиха с 1:2 на Унгария в малкия финал. На предишните два шампионата на Стария континент Белгия отпадна на 1/4-финалите, след като преди това не успя да се класира на три поредни европейски първенства.

Големият отсъстващ в състава за Германия ще е вратарят Тибо Куртоа, който е възстановен, но обяви, че няма да е готов на 100% за еврофиналите. Миналата година той скъса коленни връзки, а след това и менискус. Вариантите за негов заместник са няколко - Коен Кастеелс (Волфсбург), Мац Селс (Нотингам) и Томас Камински (Лутън). Торган Азар (Андерлехт) и 20-годишният талант Ромео Лавия (Челси) също са аут от Евро 2024 заради травми.

Белгия представи интересен резервен екип за UEFA EURO 2024 - синя фланелка с диамантена шарка и бяла яка, кафяви шорти и бели чорапи, вдъхновени от облеклото на главния герой в легендарния комикс "Приключенията на Тинтин".

Треньорът Доменико Тедеско, който наскоро удължи договора си до 2026 г., най-вероятно ще заложи на тактическа система 4-3-3, въпреки че в някои срещи изпробва 3-4-3. Единствените сигурни титуляри изглеждат Де Бройне, Доку и Лукаку.

Вероятните 11 на Белгия: Коен Кастеелс; Тимоти Кастан, Вут Фаес, Ян Вертонген, Артур Tете; Амаду Онана, Орел Мангала, Кевин Де Бройне; Жереми Доку, Ромелу Лукаку, Леандро Тросар.