Президентът на Афганистанската футболна федерация (АФФ) Керамудин Карим и още петима членове на централата бяха освободени от постовете си. Причината са обвинения в сексуално насилие срещу състезателки от националния отбор при жените.

За първи път информации за насилие над дамите публикува The Guardian. Според английското издание, жените са били насилвани сексуално, били са пребивани от официални лица, включително и президента на АФФ.

От федерацията са отхвърлили всички обвинения и са ги определили като „безпочвени“.

The Guardian за първи път публикува информация по скандала в края на миналия месец. Тогава бяха пуснати шокиращи цитати от изказване на бившата шефка към АФФ Хадила Полал, завеждаща женската секция, от които става ясно, че жените са претърпели физическо и сексуално насилие, били са заплашвани със смърт и са били изнасилвани.

Тя бага от Афганистан преди две години, по време на организиран лагер с кампове в Йордания, Япония и Обединените арабски емирства. По време на един от тези лагери, Полал твърди, че са били нападнати от официалните лица.

„Те тормозеха момичетата, особено тези от Афганистан, защото знаеха, че никога няма да проговорят. Аз се изправих срещу тях и казах, че ще подам жалба. Тези мъже се обаждаха по стаите на футболистките и спяха в стаите на момичетата. Те принуждаваха момичетата“, разкри Полал пред изданието.

Полал обвинява Карим, че е удрял със стик за снукър една от жените и ги е заплашвал да не проговорят, защото ще ги обвини, че са лесбийки.

„Ако проговорят, никой няма да ги послуша, защото ако са обвинени, че са лесбийки в Афганистан, ги поставят под голяма опасност, както и семействата им“, разкрива още тя.

След като скандалът придоби международна известност, разследващите органи в Афганистан са се задействали. Предвид чувствителния характер на темата в случая са били намесени ФИФА и ООН.

Властите в Афганистан обявиха, че са освободили от постовете им чиновниците, за да може да бъде проведено прозрачно разследване след обвиненията.