Селекционерът на националния отбор на Уругвай Марсело Биелса вярва, че Копа Америка е идеалното място за демонстриране на нивото на игра на неговите футболисти преди дебюта им срещу Панама в неделя.

Аржентинецът, който пое поста миналата година след напускането на Диего Алонсо, наблюдава огромно подобрение в уругвайския тим, който победи Аржентина и Бразилия в квалификациите за Световното първенство и Мексико в приятелски мач по-рано този месец.

"Това е нещо ново и очакваме с нетърпение да покажем нивото, на което сме способни", каза Биелса на пресконференция.

"Винаги смятам, че е по-добре да покажеш какво искаш да направиш, отколкото да го предвидиш или да кажеш предварително. Турнири като този е тест за всеки играч, който носи екипа на Уругвай", добави той.

Биелса, който направи смяна на поколенията в отбора, подчерта част от работата, която е свършил, особено по отношение на интегрирането на нови играчи заедно с утвърдени имена в състава.

"Уругвай има солидна база от опитни играчи, както и млади, които заслужават място в тима", заяви специалистът.

Той добави, че ветеранът Луис Суарес, водещ голмайстор на страната за всички времена с 68 гола в 138 двубоя, е в добра форма и също така коментира решението, взето миналия месец от втория най-резултатен голмайстор Единсон Кавани да се оттегли от международния футбол.

"Това е лично решение на идол на уругвайския футбол. Такава позиция не трябва да се анализира, а да се уважава. Това е подход, който той решава да приложи към кариерата си и ние приемаме това", каза Биелса.

Накрая той посочи, че отборът му ще се опита да спечели всеки един от мачовете, без да се предоверява на съперниците си.

"На това ниво, с времето за подготовка и наличната информация, всички знаят достатъчно за съперниците си, за да могат да планират мача. Отборите се развиват и преминават етапи в рамките на турнира . . . затова не е възможно да си представим слаби съперници. Щастливи сме, че можем да играем срещу най-добрите тимове", каза Биелса.

Уругвай ще се изправи също срещу САЩ и Боливия в група "С". / БТА