Вече встъпили в 2019 година отново се обръщаме назад, за да си припомним едни от най-трогателните моменти от изминалите 365 дни. За да си кажем отново, че има по-важни неща от голове, успехи и титли. Всеки може да си спомни за момент, който се е запечатал в съзнанието му, ето някои от тях.

Примерът на японците

Националният отбор на Япония по футбол остави след себе си идеално почистена съблекалня на „Ростов Арена“ след поражението от Белгия на 1/8-финалите на Световното първенство в Русия. Тимът дори остави бележка на своите домакините, с текст „Благодаря“ на руски език („Спасибо“). Освен това, феновете на Япония почистваха след себе си трибуните, след мачовете на своите любимци. Сещате ли се по-впечатляващ пример от този?

Мексиканецът, който сбъдна мечтите на починалите си деца и съпругата си

Трогателната история на Жилберто Мартинес развълнува много хора по света. Той е планирал да посети Мондиала в Русия заедно със съпругата си и двете си деца. Семейството получило своите официални карти за посещение на фен зоните и дори поръчало тениски с екипите на Мексико със своите имена. Малко преди старта на шампионата обаче жената и двете дечица на Жилберто умират в автомобилна катастрофа. Той се подготвял да отмени пътуването до Русия, но след разговор с вратаря на националния отбор на Мексико Гилермо Очоа, променил решението си.

Пристигайки в Москва, Жилберто Мартинес сложил трите идентификационни карти и изпълнил мечтите на своите деца и жена си. Постоял пред Болшой театър, в памет на 6-годишната Мия, качил се на влака, както желаела неговата съпруга. Самият Жилберто написа в страницата си във Фейсбук, че по време на мача на „Лужники“, при гола на Мексико срещу Германия, дори чул радостните възгласи на своя син, който празнувал заедно с него...

Спомняте ли си Муртаза?

Детето, което стана популярно в цял свят. Най-големият фен на Лионел Меси, който сбъдна мечтата си. Момчето, което в знак на своята обич, носеше като фланелка найлонова торбичка на ивици, имитирайки екипа на аржентинската звезда. Е, днес историята на Муртаза е още по-тъжна. Днес Муртаза е бездомник. Няма тениска. Няма топка дори. Историята на детето трогна хиляди.

Верният помощник

Треньор на парагвайски отбор от второто ниво на местния футбол нахранил улично куче, за да може след това да се радва на най-верния помощник, който някога е имал. Четириногото започнало да преследва наставника навсякъде. По време на тренировките на отбора кучето повтаряло действията на играчите. Феновете дори се шегували, че кучето е част от треньорския щаб. Кучето се появило в техническата зона и по време на двубой, като стояло точно до треньора, без да навлезе на терена, нито веднъж, за да подгони топката.

Два гола, контузия и предложение за брак

Още една история от Южна Америка стопли сърцата на феновете. Два гола, контузия и предложение за брак. Всичко това, само в един мач, направи Едуард Бейо - нападателят на чилийския Антофагаста. В началото на двубоя с Евертън, венецуелецът изведе своя тим напред в резултата. Той отпразнува попадението, тичайки към трибуните. Едуард падна на коляно и направи предложение на своята половинка, която наблюдаваше срещата. Разбира се, момичето отговори положително и с целувка. Останалото, дори и контузията, може би вече нямат особено значени, след като Габриела казала „Да“.

Мечтата да посетиш мач

6-годишният Ренцо от Аржентина имаше мечта. Той е фен на Ривър Плейт и толкова много искал да отиде на финала на Копа Либертадорес, че решил да продаде своята най-голяма ценност – играчките си, за да си купи билет. Историята обиколи целия свят и достигна до сърцата на феновете на Ривър Плейт в Малага. Представителят на фен клуба в испанския град отпътувал за Аржентина и връчил на Ренцо и неговата майка два билета.

Коравият Пепе

Защитникът Пепе, който е известен с агресивното си поведение на терена, в Бешикташ се прояви със своето великодушие. Клубът изпитва сериозни финансови проблеми, а португалецът, напускайки отбора, платил заплатите на служителите от собствения си джоб. Според турските медии Пепе компенсирал задълженията към готвачите и хората от обслужващия персонал.

Играчки за благотворителност

На стадиона на Бетис феновете започнаха да хвърлят на терена хиляди играчки преди мача с Ейбар. Акцията беше организирана от домакините преди Нова година с цел да бъдат подкрепени деца и семейства в затруднено положение. Феновете обсипаха терена с играчки по време на популярната коледна песен Jingle Bells.

Подкрепата на всички

Подкрепата на целия отбор на Витория Сетубал към Нуно Пинто развълнува много фенове. Бившият играч на Левски бе диагностициран с левкемия, което наложи прекратяване на кариерата му за неопределено време. Защитникът обяви ужасяващата новина на пресконференция, като зад него застана целият отбор на 32-годишния играч, в това число президентът на клуба Виктор Хуго Валенте и докторът на отбора Рикардо Лопес.

#TheBoss

Един цял отбор от Висшата лига на Англия осиротя. Техният благодетел и приятел – собственикът на Лестър Вичай Сривадханапрабха намери смъртта си в катастрофа с хеликоптер след мач на любимия си отбор. Вратарят Каспер Шмайхел стана очевидец на инцидента, а трогателното му писмо накара хиляди да се просълзят.

Капитанът Астори

Ужасяваща новина покруси Италия и света на футбола през 2018 година. Капитанът на Фиорентина и национал на "скуадра адзура" Давиде Астори почина в съня си. Само на 31 години. Хиляди сърца скърбиха дълго за футболиста, обявявайки: "С номер 13, завинаги наш капитан, Давиде Астори".

 

Големият Боян

Извън футбола, извън всичко останало... През месец май България загуби едно голямо име – Боян Петров.  Той изчезна на 3 май при опита си да атакува връх Шиша Пангма в Хималаите. Тринадесет дни по-късно мисията за издирването му бе прекратена, въпреки че той не бе открит. Както през целия си живот, а и днес, когато го няма, той успя да проправи пътека, и то там, където друг не беше минавал. Хора, правителства и държави обединиха усилия, за да го спасят. А надеждата до последно не угасна.