Истанбул е фаворит да посрещне финала на Европейското първенство, което ще се проведе през 2020 година, твърдят световните агенции.

От Турската футболна федерация пуснаха официално съобщение относно кандидатурата на Истанбул, което гласи следното: „Турската футболна федерация подаде официална заявка затова Истанбул да посрещне един от двата полуфинала и финала на Европейското първенство през 2020 година на Олимпийския стадион Ататюрк.“

Последният срок за изпращане на кандидатурите от отделните държави е днес, а за определяне на градовете, които трябва да приемат срещи от Евро 2020, федерациите имат срок до 25 април догодина.

През следващата седмица Изпълнителният комитет към Европейската футболна асоциация ще заседава в хърватския град Дубровник, като там ще бъде съставен окончателният списък на 13-те държави-домакини.

Кандидатурата на Истанбул най-вероятно ще откаже Английската футболна федерация да подаде заявка финалът на Евро 2020 да се състои в Лондон.

Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви преди няколко месеца, че ще подкрепи евентуална кандидатура на Истанбул да приеме финала на Евро 2020, ако турският мегаполис се провали в борбата си за домакинство на летните Олимпийски игри, както стана.

Германската футболна федерация вече подаде заявка Мюнхен да приеме мачове от груповата фаза на турнира.

До този момент са подадени заявки и от градовете – Лисабон, София, Будапеща и Белград.