Президентът на ФИФА Сеп Блатер разкритикува идеята на УЕФА да организира Евро 2020 в 13 различни държави в Европа, вместо досегашният формат – в една или две страни.

Както е известно, за да бъде отбелязана 60-та годишнина на турнира, Мишел Платини взе решение да направи голяма част от Европа домакин на шампионата след 7 години. Решението получи доста критики, а към тях се присъедини и Блатер, според когото е по-правилно турнирът да бъде в една държава.

„Веднъж казах на Мишел Платини, че Колонел Кадафи (Муамар Кадафи б.р.) представи подобен план, когато кандидатстваше за Мондиал 2010. Той наистина вярва в тази идея, но аз казах, че това не подлежи на обсъждане. Така че идеята на Платини не е нищо ново“, заяви Блатер.

„Турнир трябва да бъде игран само в една страна, това създава определена идентичност и еуфория. Просто вижте Световното в Германия през 2006-а.“

„Няма да бъде истинско Европейско първенство в новия формат. Ще трябва да гледате на него по друг начин, въпреки че не знам как точно. Европейско като това няма сърце и душа според мен“, допълни Блатер.