Манчестър Сити разгроми Ипсуич Таун с 4:1 в сблъсък от втория кръг на Висшата лига. Шампионите на Пеп Гуардиола бяха шокирани в началото, когато Ипсуич поведе с гол на Шмодикс, но след това Сити отвърна с дузпа на Холанд, гол от дистанция на де Бройне и мощен удар на Холанд за 3:1. Първото полувреме завърши при резултат 3:1, след множество пропуски и удари в гредата от страна на Сити.

Втората част започна с по-ниско темпо, но Сити продължи да доминира. Гюндоган се завърна след дълго отсъствие, получавайки топло посрещане от феновете. Холанд оформи своя хеттрик в мача с великолепен удар от границата на наказателното поле за крайното 4:1.

Ето как протече срещата:

Мачът започна шокиращо за шампионите от Манчестър Сити. След като Сити упражни натиск  в първите минути, Ипсуич съумя да създаде невероятна контраатака. Джонсън забеляза бързия Шмодикс, който се движеше зад защитата на Сити, и му изпрати прецизен пас. Шмодикс, успя да се озове в добра позиция и по чудо вкара топката под Едерсон, който определено можеше да се намеси по-добре. 0:1

След шокиращия гол на Ипсуич, Манчестър Сити се хвърли в атака, опитвайки се да възстанови равенството. В 11-та минута съдията Майкъл Салисбъри сигнализира за преглед с VAR след спорен инцидент в наказателното поле на Ипсуич. След прегледа, той отсъди дузпа в полза на Сити. В 12-та минута Ерлинг Холанд се зае с изпълнението на дузпата и с решителен удар прати топката в долния ляв ъгъл на вратата, неспасяемо покрай Ариянет Мурич. Голът изравни резултата и върна интригата в мача. 1:1

След като Манчестър Сити изравни с дузпа на Ерлинг Холанд, играта продължи с интензивен натиск от страна на шампионите. Кевин де Бройне направи зрелищен удар извън наказателното поле, изпращайки топката с перфектна точност и мощ във вратата на гостите. 2:1

След великолепно подаване от Кевин де Бройне, Ерлинг Холанд пое топката в наказателното поле и без колебание стреля в долния ляв ъгъл на вратата. Вратарят беше безпомощен пред мощния удар на Холанд. Резултатът става 3:1  

Мачът изведнъж се преобрази в голово шоу след 4 гола за само 16 минути. Публиката на Етихад създаде невероятна атмосфера, пееща името на Ерлинг Холанд, докато Пеп Гуардиола дирижира ентусиазирано отстрани.

Сити изобщо не мисли да спира дотук с головете. Рико Люис удари гредата в 27 минута, пропускайки отличен шанс за гол. Жереми Доку премина покрай Туанзебе отляво и изпрати центриране назад, търсейки Холанд. Макар че топката не стигна до Холанд, Люис беше на точното място и стреля, но ударът му се отби в гредата. 

Още една греда за гражданите!  Кевин де Бройне също пробва късмета си в 29 минута! Белгийският халф получи пространство отправи мощен удар, който остави Мурич в ступор. Вратарят можеше само да наблюдава как топката се удря в гредата. 

Ипсуич с претенции за дузпа! Дейвис навлезе в наказателното поле, където се сблъска със Савиньо. Погледите се насочиха към съдията, но той отказа да отсъди дузпа. VAR прегледа ситуацията и решението остава непроменено.

Към края на полувремето Ипсуич се опита да изравни играта след тоталния шок, който изживя през първите минути от мача. Отборът започна да показва по-голяма активност и да поглежда към вратата на противника. 

След 5 минутно продължение първата част завършва при резултат 3:1 за Манчестър Сити.

Без промени в двата състава на почивката, но лоши новини за Гуардиола на старта на втората част, след като  Ковачич се оплака от проблем с коляното и получава медицинска помощ. Бернардо Силва беше принуден да изрита топката извън игра, докато съотборникът му получаваше медицинска помощ. В крайна сметка се наложи принудителна смяна и Ковачич бе заменен от Стоунс.

Второто полувреме започна с по-ниско темпо, като акцентът премина в битка в средата на терена. И двата отбора се стремят да контролират играта, без да създават значителни опасности пред вратата на противника.

Първата голяма възможност за гол дойде в 64 минута след като Холанд се извиси най-високо на задната греда и отправи удар с глава, но Мурич демонстрира страхотен рефлекс и изчисти топката с впечатляваща намеса.

Завръщането на Гюндоган стана факт в 70 минута на мястото на Жереми Доку. Той получи топло посрещане от феновете на „Етихад“, а усмивката му бе доказателство за радостта от завръщането.

Манчестър Сити доминира и през втората част, но интензивността на атаките им не е същата и изглежда този резултат напълно устройва гражданите.

Холанд бележи своят трети гол в мача, като това 23-ти хетрик в кариерата на младата звезда. От границата на наказателното поле, той се завъртя и отправи великолепен нисък удар, който минава покрай Мурич и попада в ъгъла на вратата за 4:1. 

 

FT МАНЧЕСТЪР СИТИ - ИСПУИЧ  4:1

0:1 7' Шмодикс

1:1 12' Холанд

2:1 14' де Бройне

3:1 16' Холанд

4:1 89' Холанд

Ето и съставите на двата отбора: 

Манчестър Сити: 31 Едерсон, 25 Аканджи, 3 Диаш, 24 Гвардиол, 82 Люис, 8 Ковачич, 26 Савиньо, 20 Силва, 17 Де Бройне, 11 Доку, 9 Холанд

Ипсуич: 1 Мурич, 18 Джонсън, 40 Туанзебе, 6 Уулфендън, 24 Грийвс, 3 Дейвис, 20 Хътчинсън, 5 Морси, 25 Луонго, 23 Шмодикс, 19 Делъп