Английският шампион Манчестър Сити записа трета поредна победа от началото на сезона, след като надигра Уест Хем Юнайтед с 3:1 като гост на „Лондон Стейдиъм“ в среща от третия кръг на първенството. Надд всички отново бе голмайсторът на „гражданите“ Ерлинг Халанд, който заби хеттрик във втори пореден мач (10’, 30’ и 83’) и вече има седем попадения на сметката си. Норвежецът също така вече има на сметката си 70 гола в 69 мача за „гражданите“ в Лигата. Единственият гол за "чуковете" пък бе автогол на Рубен Диаш в 19-ата минута.

Снимки: Gulliver/GettyImages
76 снимки

Домакиниту удариха също така две греди срещу една за шампионите - Кевин Де Бройне през първата част, а след почивката Мохамед Кудус и Крисенсио Съмървил. Мачът беше динамичен, като през първото полувреме и Ман Сити, и Уест Хем си поделиха надмощието. След почивката пък лондончани опитаха натиск, но той не даде резултат, а „небесно-сините“ го укротиха и спокойно затвориха двубоя.

По този начин Манчестър Сити остава със 100%-ов актив от началото на кампанията и излезе начело в класирането с девет точки, като се възползва от грешката на Арсенал, който по-рано през деня завърши наравно 1:1 у дома срещу Брайтън, докато Уест Хем остава 14-и с три пункта. В следващия кръг „гражданите“ приемат Брентфорд, докато „чуковете“ имат лондонско дерби с Фулъм на „Крейвън Котидж“.

Наставникът на Уест Хем Юнайтед – Хулен Лопетеги, реши да заложи за първи път като титуляр във Висшата лига на привлечения от Манчестър Юнайтед Аарън Уан-Бисака на десния бек. Едсон Алварес също стартира, докато Михаил Антонио бе на терена от първата минута, Никлас Фюлкруг остана на пейката за началото.

Мениджърът на Манчестър Сити - Хосеп Гуардиола, пък бе направил само една промяна, в сравнение с победата с 4:1 над Ипсуич Таун миналата седмица. Тя бе свързана с включването на Джак Грийлиш като титуляр за първи път от началото на сезона за сметка на контузения Савиньо. На вратата бе Едерсон, а в защита действаха Йошко Гвардиол, Рубен Диаш и Мануел Аканджи. В средата оперираха Матео Ковачич и Рико Люис, докато Родри за първи път през кампанията попада в групата на шампионите, но остана на скамейката. По-напред бяха разположени Грийлиш, капитанът Кевин Де Бройне, Бернардо Силва и Жереми Доку, докато Ерлинг Халанд водеше атаката. На пейката бе още завърналия се при „небесно-сините“ Илкай Гюндоган.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Уест Хем стартира силно и се опита да пресира сериозно „гражданите“ още в началните моменти. Във втората минута Мохамед Кудус центрира отляво, получи се рикошет в Рико Люис, като топката се насочи опасно към втората греда, където Йошко Гвардиол успя да изпревари Михаил Антонио преди той да успее да стреля.

Минута след това Аарън Уан-Бисака се пребори за топката пред наказателното поле на Манчестър Сити и комбинира с капитана Джаред Боуен, който си нагласи топката на левия крак и стреля опасно, като бе точен, но Едерсон внимаваше и изби.

Шампионите отговориха в шестата минута след добра атака отляво, която мина между Бернардо Силва и капитана Кевин Де Бройне, който с едно докосване изведе Грийлиш в наказателното поле. Той изчака включването на Бернардо зад него, а португалецът центрира към границата на вратарското поле, където съвсем сам бе оставен Ерлинг Халанд, който стреля с глава, но над вратата на Алфонс Ареола.

Манчестър Сити, обаче, нанесе своя удар в десетата минута, когато поведе в резултата. Лукас Пакета получи подаване от Емерсон Палмиери в своята половина, но не успя да отиграе добре топката, която веднага му беше отнета от Бернардо Силва, който пък моментално изведе Халанд между двамата централни защитници на Уест Хем. Норвежкият голмайстор пък без проблеми стреля ниско с левия крак и прати кълбото в долния десен ъгъл на Ареола за петия си гол от началото на сезона - 0:1.

Три минути след това „гражданите“ можеха да удвоят аванса си. Кевин Де Бройне изпълни късо ъглов удар, комбинирайки с Грийлиш, който му върна топката. Последва изненадващ изстрел на белгиеца отляво на границата на наказателното поле към близкия ъгъл на Ареола, който, обаче направи чудесно спасяване с една ръка.

В 18-ата минута отново Сити беше близо до второ попадение. Люис комбинира с Жереми Доку отдясно, който проби към наказателното поле и върна към границата му за Де Бройне, който стреля веднага с десни крак, но разтресе левия страничен стълб на Ареола. Последва изстрел и на Грийлиш, който мина над вратата.

Само минута по-късно, обаче, Уест Хем изравни резултата, но не и без доза късмет. Пакета комбинира с Боуен по десния фланг, който напредна, влезе в наказателното поле и опита остро центриране, което бе посрещнато от Рубен Диаш, но португалецът изненада Едерсон и след рикошет в левия му крак топката попадна неспасяемо в мрежата на бразилския страж за 1:1.

След точно половин час игра Ман Сити взе нов аванс в двубоя след отлична атака. Грийлиш проби отляво, влезе в наказателното поле и комбинира с Бернардо, който отклони за Матео Ковачич, който пък с едно докосване намери Люис. Всичко това се случваше в дистанция от два метра на границата на пеналтерията. След това младият англичанин видя Халанд отдясно в наказателното поле, а норвежкият национал си нагласи топката на левия крак и с изключително мощен удар направо разстреля Ареола в левия му ъгъл за 1:2. Това бе 69-и гол за нападателя в 69-ия му мач във Висшата лига.

В 38-ата минута Бернардо намери Халанд на дъгата пред наказателното поле, който с едно докосване изведе Люис отдясно в пеналтерията, но ударът на младока премина над вратата.

Секунди преди изтичането на редовното време на първата част Де Бройне стреля директно от пряк свободен удар на добра позиция, но топката премина малко над напречната греда на Ареола.

В първата минута от добавното време Уест Хем имаше добър шанс да изравни за втори път. Едсон Алварес намери с чудесен диагонален пас Кудус отляво, който напредна, влезе отляво в наказателното поле и шутира ниско към далечната греда, но в аут.

На почивката бе извършена принудителна смяна в състава на Уест Хем, след като вратарят Алфонс Ареола получи контузия и бе заменен от ветерана Лукаш Фабиански.

Четири минути след старта на втората част Де Бройне центрира от корнер, топката тупна в наказателното поле и след това Бернардо Силва стреля с глава, но над вратата.

В 52-ата минута „чуковете“ бяха на милиметри от изравняване на резултата след отлична скоростна контраатака. Пакета подаде за Кудус в своята половина, а ганаецът преодоля първо Де Бройне, а след това и Доку, за да се втурне в противниковата половина, след което комбинира с Боуен. Капитанът на домакините изчака точния момент и след това върна топката за Кудус отляво в наказателното поле, където крилото стреля силно, но кълбото се отби от вътрешната страна на дясната греда на Едерсон и пропусна страхотна възможност.

В 64-ата минута Грийлиш напредна отляво, влезе в наказателното поле и комбинира с Бернардо, който стреля от около точката за дузпа, но слабо и в ръцете на Лукаш Фабиански. Малко след това на терена се появи завърналият се в Ман Сити Илкай Гюндоган, който замени позагубилия се Жереми Доку.

В 69-ата минута Де Бройне и Грийлиш отново комбинираха след ъглов удар, а белгиецът центрира към далечната греда, където Рубен Диаш засече с крака, изпреварвайки Макс Килман и Уан-Бисака, но покрай гредата в аут.

Първоначалният натиск на "чуковете" през второто полувреме беше укротен от "гражданите" около 70-ата минута, като след това сериозни положения пред двете врати липсваха.

Единадесет минути преди края на редовното време Кудус открадна топката от Бернардо отляво по атаката на домакините, след което подаде в наказателното поле. Стигна се до леко разбръкване и удар на влезлия от пейката Владимир Цоуфал, но покрай лявата греда на Едерсон в аут.

В 83-ата минута Манчестър Сити си подпечата победата с трети гол и нов хеттрик на Ерлинг Халанд. Резервата Матеус Нунеш проби през центъра и изведе по отличен начин норвежеца зад защитата на Уест Хем, след което влезе в пеналтерията и с прецизен удар покрай Фабиански заби топката за трети път във вратата – 1:3. Това бе неговият 11 хеттрик за „гражданите“ и осми във Висшата лига.

В петата минута от добавеното време Илкай Гюндоган изведе зад защитата на домакините Халанд, който влезе в наказателното поле отляво и от малък ъгъл опита да прокара топката между краката на Фабиански, но неуспешно.

Последва контраатака на Уест Хем, при която резервата Крисенсио Съмървил получи отляво, влезе в наказателното поле и опита да комбинира с Никлас Фюлкруг. Вместо това Нейтън Аке отигра топката, тя се върна в Съмървил, който си я нагласи на десния крак и стреля технично към далечния ъгъл, но Едерсон се разтегна максимално и с лявата си ръка отклони кълбото в гредата. Секунди след това бе свирен и последния съдийски сигнал.


FT  | УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД – МАНЧЕСТЪР СИТИ  1:3

0:1 Ерлинг Халанд 10'

1:1 Рубен Диаш (автогол) 19'

1:2 Ерлинг Халанд 30'

1:3 Ерлинг Халанд 83'

Висша лига, трети кръг

Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Лондон Стейдиъм“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 23. Алфонс Ареола – 29. Аарън Уан-Бисака, 26. Макс Килман ж.к., 15. Константинос Мавропанос, 33. Емерсон Палмиери ж.к. – 19. Едсон Алварес, 24. Гуидо Родригес ж.к. – 20. Джаред Боуен (к), 10. Лукас Пакета, 14. Мохамед Кудус – 9. Махаил Антонио

Резерви: 1. Лукаш Фабиански (вр), 5. Владимир Цуфал, 25. Жан-Клер Тодибо, 42. Кейлън Кейси, 28. Томас Соучек, 7. Крисенсио Съмървил, 17. Луиш Гилерме, 39. Андрю Ървинг, 11. Никлас Фюлкруг

Мениджър: Хулен Лопетеги

МАНЧЕСТЪР СИТИ (3-2-4-1): 31. Едерсон – 24. Йошко Гвардиол, 3. Рубен Диаш , 25. Мануел Аканджи – 8. Матео Ковачич, 82. Рико Люис – 11. Жереми Доку, 17. Кевин Де Бройне (к) ж.к., 20. Бернардо Силва, 10. Джак Грийлиш – 9. Ерлинг Халанд ⚽⚽⚽

Резерви: 18. Щефан Ортега (вр), 5. Джон Стоунс, 6. Нейтън Аке, 2. Кайл Уокър, 19. Илкай Гюндоган, 87. Джеймс Макатий, 27. Матеус Нунеш, 16. Родри, 75. Нико О’Райли

Мениджър: Хосеп Гуардиола