Манчестър Сити срази по закономерен начин Фулъм като гост с 4:0 и се изкачи на върха в английския футболен елит. Попаденията за „гражданите“ в откриващия 38-и кръг мач в Англия бяха дело на Йошко Гвардиол и Фил Фодън, като хърватският бранител се разписа на два пъти в срещата. Последното попадение беше реализирано от дузпа чрез Хулиан Алварес в добавеното време.

Мнозина считаха, че тази среща е възможност манчестърци да допуснат грешна стъпка в битката за първото място с Арсенал, но хората на Хосеп Гуардиола не поставиха никакви съмнения около тези брожения и прибраха трите точки.

Те изпратиха тима на първото място с 85 точки, две повече от Арсенал при равен брой изиграни срещи от двата тима. В неделния ден „артилеристите“ гостуват на Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ и при успех отново ще имат шанс да се върнат на върха, но с мач повече от „гражданите“. За тях предстои да изиграят отложен мач с Тотнъм Хотспър на 14-и май в Лондон, а в последния кръг ще приемат Уест Хем Юнайтед.


 

Домакините започнаха по-настъпателно двубоя в западен Лондон, но в първите минути Едерсон не беше затрудняван сериозно. В 12-ата минута на двубоя Манчестър Сити удари рано в двубоя, а героят за "гражданите" беше отново Йошко Гвардиол. Той проби отляво и игра на двойно с Де Бройне, който го изведе в наказателното поле. Кастан закъсна, а хърватинът премина и край Иса Диоп, за да пусне елегантно топката край Бернд Лено за 1:0.

Малко след това "котиджърс" допусна грешка в защитата си, а Бернардо Силва даде пас към Халанд, чийто удар от движение отлетя аут. След 20 минути игра Хосеп Гуардиола трябваше да прави принудителна смяна, след като преди това Нейтън Аке получи болки в левия си крак, а на негово място се появи Кайл Уокър. В 28-ата минута Бернд Лено спаси удар от дистанция на Фодън.

Guilliver/GettyImages
30 снимки

Манчестър Сити наложи пълна доминация във владението на топката и превзе огромно териториално пространство в хода на първата част. В самия край на полувремето Де Бройне центрира за пореден път фантастично в наказателното поле на Фулъм към непокрития Мануел Аканджи, но от два метра бранителят не успя да нанесе точен удар.

Сити продължи с преимуществената си игра и със старта на второто полувреме, в 52-ата минута Бернд Лено направи ключово спасяване след удар на Бернардо Силва. След 58 минути игра "гражданите" удвоиха своя актив. Бернардо Силва проби перефктно отдясно и опита шут, който беше блокиран. Топката отиде към Фодън, който не се поколеба да стреля от движение и покачи превеса на Сити.

Две след втория гол Ерлинг Халанд получи чудесен пас в наказателното поле на Фулъм и шутира с левия крак, но прати топката безкрайно неточно. Маршът на Манчестър Сити в срещата продължи с трети гол в 71-ата минута. "Гражданите" разираха къс корнер, а Бернардо Силва получи и центрира към Аканджи и Гвардиол. Първият се размина с топката, но хърватинът на далечната греда я прати под тялото на Лено за 3:0.

Дълбоко в добавеното време Иса Диоп от Фулъм беше изгонен от Антъни Тейлър с втори жълт картон след фал в наказателното поле на "котиджърс" срещу Хулиан Алварес. Именно той застана зад бялата точка и с премерен изстрел направи 4:0.

FT / ФУЛЪМ - МАН СИТИ 0:4

0:1 Гвардиол 13', 0:2 Фодън 59', 0:3 Гвардиол 71'. 0:4 Алварес 90+7'-дузпа

Рефер: Антъни Тейлър

Стадион: "Крейвън Котидж" (Лондон)

Фулъм: 17 Лено 21 Кастан 31 Диоп 3 Баси 33 Робинсън - 22 Иуоби 26 Палиня - 14 Декордова-Рийд 18 Перейра 20 Уилиан 19 Мунис

Мениджър: Марко Силва

Ман Сити: 31 Едерсон 24 Гвардиол 6 Аке 3 Диаш 25 Аканджи - 8 Ковачич 16 Родри - 47 Фодън 17 Де Бройне 20 Силва 9 Халанд

Мениджър: Хосеп Гуардиола