Три сезона поред (включително вече и настоящия) ЦСКА държи убедително първото място по посещаемост. Било то в А или В група, било то в периоди когато е в битка за шампионската титла или играе зонални полуфинали за Купата на България! Оправдания за останалите конкуренти – всякакви! Едни правели трибуна, „ще видите вие като стане готова!“ Други направиха вече трибуна, откри я лично премиера на страната, но пак не се получава, сиреч – не се пълни! Трети играели на тренировъчната си база, за което ЦСКА няма никаква вина и отговорност. Четвърти – били в криза, пети, шести... В тези три години, от кризата през лятото на 2013-а до днес, период в който ЦСКА концентрира тонове проблеми върху главата си, това сякаш консолидира червената фенска маса из цялата страна и тя застана близо до отбора. Ще кажете, онзи ден на ст. „Георги Бенковски“ в Пазарджик не е било чак пък толкоз пълно, 8 000 дойдоха, но имаше празни места, този стадион помни и липса на такива. Да, така е, но нали всеки от вас е съгласен, че онези времена и годни са безвъзвратно отминали и нищо вече не е същото. И на Славия срещу Беласица на „Овча купел“ са ходели по 15 хиляди, но сега тази бройка е мираж за белите за цял един сезон по време на домакинствата им!  

Искате още факти за твърдението в заглавието? Ето: изнесените рейтинги за миналите два сезона, показват, че сред топ 15 на най-гледаните мачове по телевизията повече от 2/3 са с участието именно на ЦСКА. Спортните новинарски емисии на водещите национални телевизии често стартират с новостите около клуба. Седмични спортни блокове и предавания пък седмици поред конструираха 90% от времето си фокусирани върху случващото се в ЦСКА. Мога да добавя и още нещо, от друга сфера, но далеч по-ново като пример. В сайта Gong.bg материала за дебютния мач на ЦСКА във В група срещу Струмска слава достигна читаемост от 130 000 посещения! Възлови двубои като Лудогорец – Левски и Левски – Литекс не достигнаха дори наполовина на тези резултати. Като цяло интереса към статиите свързани с ЦСКА е традиционно голям, често те са рекордни за съответния ден. Това са простички факти, които всеки сам може да провери. Без да съм специалист за печатните медии, но на прима виста съм готов да се обзаложа, че от началото на годината и в трите спортни ежедневника топ заглавието на челните страници е било свързано по един или друг начин с ЦСКА също повече от половината време. Което дава първото място за червените, спрямо всички останали взети накуп! Това е реалноста, срещу която няма как дори да се започва спорове. Вярно, немалка част от всички тези новини и материали през последните години бяха по-скоро с негативен отенък, обхванат бе периода с административното изпращане във В група, драмите около създаването на нови дружества, Божков, Ганчев, проблемите с БФС, преди две лета също – когато ЦСКА бе запратен на произвола на съдбата и се наложиха непопулярни мерки за спасяването му. Но тези неща важат за медиите, нормално е те да ги отразяват. Колапсът на един от двата футболни гранда винаги е новина с последващи новинки. Другото обаче, прирастът по трибуните е момент, който буди внимание. 

Нека пак се върнем към сряда. Двубоят със скромния и екзотичен ФК Сарая, само седмица преди това изобщо не бе на дневен ред. Вероятно 99% от любителите на футбола в България изобщо не бяха подозирали за съществуването на такъв тим. С други думи – това не е бил дълго предварително известен мач по програма, за да има време за набиране на ентусиазъм и напомпване на интереса. За седем дни ЦСКА научи кой ще срещне по пътя си в трунира за Купата и също така за първи път от началото на официалния сезон запали рейса за пътуване извън столицата. Тази екзотика, за която надълго и нашироко се говореше, че ще съпътства гастролите на червените в Югозападна България месеци напред. И тя се случи. В пълния и блясък, форма и цветове. Близо 8 хиляди дойдоха в Пазарджик – от града, от отстоящото на няколко километра селце Сарая, от региона, от София. Само може да гадаем колко зрители щеше да има, ако мачът не се играеше при 36-37 градусова жега от 17 часа в работен ден, а да речем в събота от 18-19 часа при едно 10 градуса по-хладно време? И разбира се – ако нямаше пряко тв излъчване по Диема Спорт?  

От прозорците на килиите на отсрещния на стадиона пазарджишки затвор бяха опънати знамена и шалчета на ЦСКА. Местните бяха дошли да видят с очите си ЦСКА. При това срещу не съвсем евтините билети от по 5 лв. Тук вмъквам, че ако по-някаква хипотеза на мястото на червените бе отбора на Левски, вероятно щеше да предизвика не по-малък интерес, но това все пак е в сферата на предположенията. Също вмъквам, че миналата година, когато Левски гостува на един от двата варненски водещи тима Спартак пак в мач за купата, на едноименния стадион присъстваха едва няколкостотин души. А Спартак също бе зажаднял за среща с гранд! От трибуните на „Георги Бенковски” започнаха да се чуват призиви за милост към ЦСКА, но те бяха доброжелателни. Никой не се разсърди, че ЦСКА спря на 11 гола, въпреки останалото невидимо за мнозина нареждане на Христо Янев след първите два гола от втората част, футболистите му леко да понамалят темпото. Нека всеки от вас каже наизуст, кога скоро и по какъв повод е излъчван по телевизия с национален обхват мач на четвъртодивизионен тим? А тези въпросни тимове играят навсякъде и по всяко време най-различни официални мачове. Но сега точно заради присъствието на ЦСКА от другата страна бе направено подобно изключение. Представяте ли си за надзирателя от затвора, за вратаря-крупие, за останалите момчета от ФК Сарая това какъв доживотен спомен е? Хайде да се обзаложим също така, че в пъти повече е гледан престоят на Георги Георгиев на терена в Пазарджик срещу ЦСКА в сряда, отколкото схватките му на Олимпиадата в Атина в джудото, когато печели бронзов медал за България! В пъти повече – това е най-лесния облог на света!  

Всичко това показва, че в тези дни, в последните години именно ЦСКА може да сложи пояса с надпис „Отбор на народа”. Ако изобщо е необходимо да има подобно звание, а още по-трудно е да се проумее по какъв начин то се завоюва от един или друг тим. Макар че в по-ново време с помощта на безпристрастните рейтинги, статистики и тиражи май е по-лесно. ЦСКА, изпаднал в борчески „партер”, изпаднал в низините, постига нови и нови висини!

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил