Левски спечели с 1:0 голямото дерби срещу ЦСКА в 23-ия кръг на Първа лига, а за жалост главното действащо лице в мача беше арбитърът Владимир Вълков. Наречен "бушон" от Любослав Пенев в дните преди срещата, реферът остави своята следа върху мача. В края на първата част Вълков изгони много пресилено най-добрия в "червените" редици Едвин Джеси, а после не отсъди нарушение на Паулиньо, което предшестваше центрирането, довело до наистина странния автогол на Стивън Перейра.

Играч на мача: Николай Михайлов

Припомняме, че и първият двубой през септември Левски спечели с 1:0 след автогол на Витаутас Черниаускас. Победата помогна на "сините" да се изравнят по точки с ЦСКА - по 48 - във временното класиране, а по-добрите резултатите в преките двубои изкачиха отбора на Георги Дерменджиев до второто място на шампионата. Лидерът Лудогорец остана с 53 точки след вчерашната си изненадваща загуба от Черно море във Варна.

Любо Пенев: Случи се това, за което говорих, нищо по-различно

Едвин Джеси: Горанов действа срамно като капитан и национал

Боримиров: Бяхме по-добри, Божков е човек със сериозни амбиции

Павел Колев: Титлата не е идея фикс за Левски

Дерменджиев: Не искам да коментирам съдиите, но се справиха добре

Иван Турицов: Паулиньо ме удари, странични фактори повлияха на мача

Ники Михайлов: Победата е за феновете

Левски беше отборът, който наложи известна доминация над владеенето на топката в началните минути, но първият точен шут беше в полза на „червените”. В 9-ата минута Едвин Джеси не беше много далеч да изненада Николай Михайлов директно от ъглов удар, като стражът на „сините” коригира позицията си в последния момент, за да избие над гредата.

Левски отвърна с центриране на Цветкович отдясно по атаката, като топката по някакъв начин стигна до намиращия се около точката на дузпата Станислав Костов. Той се извъртя и стреля, а Бодуров блокира в последния момент.

В 17-ата минута Михайлов за втори път трябваше да се намесва. Едвин Джеси получи на скорост отдясно и без никакви трудности премина покрай Горанов. Ганаецът опита диагонален шут от ъгъла на наказателното поле, а Али Соу пресече пътя на топката. Гамбиецът догони кълбото и от нулев ъгъл нанесе сносен шут, който не затрудни вратаря на „сините”.

Малко по-късно двата отбора отново си размениха опасни изстрели. В 28-ата Давид Яблонски пробва късмета си с шут от 24-25 метра, който прелетя на половин метър покрай дясната греда. Буквално в следващата атака Али Соу избяга зад гърба на „синята” отбрана и овладя, след което напредна в наказателното поле. Миг преди да бъде затворен нападателят шутира по диагонала, ала много, много неточно. Все пак шансът си беше доста добър.

Към края на полувремето Евандро от ЦСКА беше фаулиран от Паулиньо, който получи жълт картон, а това доведе до травма за острието на „червените”. По същото време се появи и проблем за вратаря на Левски Николай Михайлов, който почувства дръпване в ниската част на коремната област. В крайна сметка Михайлов довърши полувремето, а Евандро се оказа заменен от Енрике Рафаел в 37-ата минута.

Две минути преди изтичането на редовното време дойде и първият изключително спорен момент, при който Едвин Джеси беше изгонен пресилено с директен червен картон. Ганаецът се беше счепкал с Горанов за топката край тъчлинията, освободи се от нея с пас и тръгна да пробива напред, като взе предимство. Капитанът на Левски го задържа с ръце, поради което Джеси посегна с лявата ръка. Останаха доста съмнения дали изобщо се стигна до контакт, но Горанов се строполи, а от скамейката на „сините” скочиха няколко души. Съдиите се опитаха да овладеят страстите, а след утихването им Владимир Вълков вдигна жълт картон за Горанов и директен червен за невярващия Джеси.

Шокът за ЦСКА беше тотален, а това си пролича при попадението, с което Левски поведе в продължението на първата част. Паулиньо опита да премине покрай Турицов по фланга и с лакът го удари в лицето. Играта не беше спряна, бразилецът центрира към далечния край на наказателното поле, където Стивън Перейра нямаше конкуренция за високата топка. Бранителят на „червените” незнайно защо реши да насочи топката в очертанията на собствената си врата, а това изненада стража Черниаускас – 1:0 за „сините”.

Второто полувреме стартира за Левски с Ники Михайлов на вратата и ранен шанс за гол. В 47-ата минута Бодуров колебливо опита да овладее спорна топка пред наказателното си поле, а притичалият Мариани му отне и се стрелна напред. Черниаускас бързо излезе и това му помогна при спасяването. То отвори шанс пред Станислав Костов да стреля от 14-15 метра към вратата и голмайсторът на Първа лига го направи добре, само че Чорбаджийски беше на голлинията и изби с крак.

Като цяло това беше един от много малкото футболни моменти след паузата. Второто полувреме много отчетливо се превърна в парад на нарушенията и прекъсванията на играта. Качеството на играта беше много далеч от стандартите, които се търсят в мач от подобен характер.

ЦСКА имаше възможност да изравни в 77-ата минута, когато Тиаго Родригес центрира от ъглов удар отляво по атаката. Али Соу изпревари всички при близката греда и с глава продължи движението на топката зад гърба си. Така тя се озова у непокрития Бодуров, който беше на 6-7 метра от вратата. Бранителят не успя да нанесе сполучлив шут и изпрати кълбото в аут покрай лявата греда.

В самото продължение на мача, по-скоро с късмет, отколкото с нещо друго, ЦСКА имаше един последен шанс. Иван Горанов водеше битка с Али Соу, който гардираше топката, и капитанът на „сините” успя да я избие. В този миг Жоржиньо притича зад гърба му, пое и напредна остро в наказателното поле. Португалецът от много остър ъгъл затрудни максимално Михайлов с шут в близкия горен ъгъл, ала стражът се намеси авторитетно.

По този начин Георги Дерменджиев спечели първото си дерби срещу ЦСКА като наставник на Левски. В следващия кръг „сините” се готвят за най-старото столично дерби срещу Славия, докато ЦСКА ще посрещне Септември София.

ЛЕВСКИ – ЦСКА 1:0

1:0 Стивън Перейра 45+2'-авт.

Левски (4-2-3-1): Николай Михайлов – Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов /к/ - Мартин Райнов, Хали Тиам – Жерсон Кабрал (90+2' - Богдан Вашчук), Давиде Мариани (78' - Антони Белмонт), Паулиньо – Станислав Костов (68' - Серджиу Буш)

Старши треньор: Георги Дерменджиев

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас – Иван Турицов, Николай Бодуров /к/ (86' - Валентин Антов), Божидар Чорбаджийски, Стивън Перейра – Рубен Пинто, Жанио Бикел – Едвин Джеси, Тиаго Родригес (78' - Жоржиньо), Евандро (37' - Енрике Рафаел) – Али Соу

Старши треньор: Любослав Пенев

Стадион: „Васил Левски” (София)

Главен съдия: Владимир Вълков