Наставникът на ЦСКА Любослав Пенев запази спокойствие в оценката си на загубата 0:1 от Левски в 23-ия кръг на Първа лига. Специалистът си спести по-остро квалификации към съдията Владимир Вълков, за който беше категоричен, че сериозно е повлиял върху крайния развой на срещата.

Арбитърът изгони наистина пресилено Едвин Джеси от „червените” в 43-ата минута, а после не забеляза сходно нарушение на Паулиньо срещу Иван Турицов точно преди бразилецът да отправи центрирането, довело до автогола на Стивън Перейра.

„Ние винаги си говорим за футбол. По принцип това, което се случва на терена, е свързано с футбол. Доволен съм от отбора. Играхме добре, макар че почти 50 минути бяхме с човек по-малко. Не бяхме далеч да изравним резултата. Равностоен мач, така го видях до последната минута. За съжаление, допуснахме недоразумение и си отбелязахме автогол. Беше си наша грешка, наистина нелепа грешка”, каза Пенев пред DIEMA SPORT.

„Ние имаме скоростни футболисти и опитваме да играем така, че да изненадваме противника. Евандро беше принудителна смяна, след това имаше един червен картон… Прегледах видеото няколко пъти, за мен лично няма червен картон. Ако за съдията има такъв, то беше редно да покаже такъв и за играч на Левски. Имаше много идентични ситуации за втори жълт и дори директен червен за играчи на Левски.”

„Например тази ситуация при гола за Левски. Нормално е аршинът да бъде еднакъв. Само че главният съдия и четвъртият си прехвърлят отговорността. То беше на 4-5 метра от него. Редно е да се свири професионално. Загубихме с един удар към нашата врата. Жалко е при такъв равностоен мач. Спираме да говорим.”

„То се случи. Който е гледал мача, е видял, че това се случи. Губещи са клубовете от цялата работа. Давай нещо друго, вече отговорих.”

„Реално този последен пас, прецизността в него ни липсваше. Иначе бяхме много близо до изравнителния гол. Имахме първото полувреме 2-3 ситуации, второто още 2.”

„Дадохме няколко жертви – и с картони, и с контузии. През следващите 24 часа ще видим какво се случва. Всеки иска да печели точки.”

„Аз винаги говоря за футбол, но не виждам нищо странно да се коментират съдиите. Ако те правят грешки, които влияят на резултата, е нормално да ги обсъждаме. Случи се това, което говорих вчера. Нищо по-различно.”

„Имаме класа, но тя не е достатъчна. Имаме нужда от още футболисти, качествени  футболисти, за да изиграваме по-добре мачовете. ЦСКА винаги е имал силни футболисти в редиците си. Имаме някои насоки, но това ще се случва през следващите дни”, каза още Пенев.

Ето какво сподели специалистът и на пресконференцията си след мача:

„Съдиите са част от играта, от този спектакъл. Това, което казах вчера се получи, само че участваше и четвъртият съдия. Участваше съвсем целенасочено в определени ситуации – само когато беше нарушение срещу ЦСКА. При ситуацията с Джеси, когато слага ръка на рамото – това не е червен картон. Секунди по-късно при удара срещу Турицов, той не помага на главния съдия. Потвърждава се това, което казах вчера. Питайте нещо друго.”

"Имаше епизод, в който искахме да направим трета смяна, а четвъртият съдия го нямаше. Той се опитва да свърши работата на полицията. Полицията си върши работата. Аз не можех да го намеря. Мислех, че дори си е тръгнал. Четвъртият и главният си прехвърляха отговорността. Аз го коментирам дотолкова, доколкото работата му е свързана с моята. Оттам нататък си има хора, които гледат."

"Когато Джеси прави финта, има удар в рамото, но в никакъв случай не в лицето. След като свирят по единия отбор по един начин, приложете същото и за другия. Това моя работа ли е? Не мога да коментирам. Аз казвам какво виждам и какво се случва, разказвам факти. Ние търсим трета смяна, четвъртият съдия го няма, качил се е някъде горе. Може би кафе пие, не знам какво прави."

"Единственото, което искам  е да се прилага еднакъв аршин – като има дузпа, да я свирне. Както беше в мача срещу Ботев Враца - нека я дадат тогава дузпата, аз после ще си вадя изводите. Днес мачът се изигра в нормална рамка откъм грубите нарушения. Пак да гледам мача, пак ще кажа същото – в мача нямаше играч, който заслужава червен картон. Да, жълти имаше, съдията трябва да внимава. В никакъв случай нямаше груба игра, и двата отбора опитаха да играят футбол. Затова съм против тези хора в черно да спъват нашата работа, която вършим през седмицата. Жалба? Предполагам, че ще има такава, ще го направим."

„По темата съдии казах, каквото имах да казвам. Относно мача, който трябва да е водещата тема – изиграхме добър мач с човек по-малко в течение на 45-50 минути заради това нелепо изгонване на наш играч.”

"ВАР? Ние ако пуснем ВАР в България, съдиите ще останат без работа. Разбирам да са толкова добри, че малко да трябва да им се помогне… И за, и против съм по различни причини. Съдиите тук трябва да работят много, показали са, че имат качества, но трябва да направим нещо за „шапката” отгоре."

"Чакат ни още по-добри 45 минути, още по-добри 90 минути. В това съм убеден. Когато има ограничения, има и ограничения в изпълнението на тактическите задачи. Доволен съм от изиграния мач. Сменихме си тактическата постройка, отидохме в нова – 4-4-2, с човек по-малко 4-4-1. Отново изчаквахме противника в средата на терена, търсехме бързите контраатаки и се получи. Просто не вкарахме гол."

"Аз съм доволен като цяло. През седмицата ще имаме време, ще направим подробен анализ, ще говоря с всички – и колективно, и по звена. Има неща, които трябва да се отработят и коригират. Силно вярвам, че Евандро и Бодуров ще бъдат на разположение за следващия мач. Имаме седмица време, ще направим всичко възможно."

"След няколко дни затваря трансферният прозорец за България. Нуждаем се от играчи, не го крия. Дано пристигнат такива, трябва да се увеличи конкуренцията. Това ще е сигнал, че нещата се променят в положителна подготовка."

"Имаме достатъчно футболисти за следващия мач (срещу Септември София - б.р.), със сигурност ще изглеждаме различно. Засега имаме достатъчно на брой футболисти."