На едни им идва ей така естествено, други колкото и да опитват, да се вайкат, да придирят, някак си не им се получава. Понякога късметът те спохожда ненадейно, друг път категорично отказва да види нещата в твоя полза… досущ като български футболен съдия. Кръг след кръг решенията на родните арбитри дават поводи за обвинения, за жалби, за подозрения в „директиви” и всякакви други задкулисни игри. Може би най-доволни от приближаващия край на футболния календар за 2017-а ще бъдат именно хората с картоните и флаговете. И дузпите, нека не забравяме дузпите…

Перифразата на шлагера от Асен Гаргов идва някак непринудено, особено когато на първенството му остана криво-ляво„половин живот”.

ЧЕРНО МОРЕ – БОТЕВ ПЛОВДИВ 0:0

За какво са съдиите зад вратата? Не видяха чиста дузпа за Черно море

Играч на мача: Александър Драгомиров Александров

На „Тича” може и да нямаше голове, но пък страстите не липсваха. Положенията се редяха пред едната и другата врата, посоката на надмощието постоянно се менеше и играта беше доста динамична. За жалост съдийството отново беше централна тема. И двата отбора имаха своите претенции за дузпи – „канарчетата” поискаха такава за игра с ръка на Ондрей Сукуп в наказателното поле.  И докато тук остана място за някакви тълкувания, то няма никакъв спор, че варненци трябваше да получат наказателен удар в заключителните 20-ина минути. Тогава Лъчезар Балтанов се хвърли на необмислен шпагат в краката на Илияс Хасани, като действието се разви точно пред погледа на съдията зад аутлинията. Феновете по трибуните избухнаха, футболистите на Черно море недоволстваха, ала напразно. „Моряците” изпуснаха чудесен шанс да скъсят дистанцията до топ 6 и сега им остава един последен мач до края на годината срещу Септември. Ботев пък е на път да постави нещо като рекорд от поредни равенства, фиксирайки 5-о последователно реми  (и 6-о в последните си 7 шампионатни мача).

Емануел Луканов: Умората оказа голямо влияние

Феновете на Черно море си поискаха Илиан Илиев

Николай Киров: Равенството е закономерно

Удар по Ботев, Неделев се контузи

Играчът на мача Александров: Само победа ни липсва

ЛЕВСКИ – ПИРИН 3:0

Играч на мача: Жуниор Мапуку

Анализите: Съдията сбърка при дузпата

ЗАЩО дузпата на Левски е абсолютно чиста?!

Пирин съзря съдийска тенденция, иска последствия

Направилият дузпата от Пирин: Имаше задържане, но леко

Без съмнение най-обсъжданият двубой от уикенда. На „Герена” „сините” определено бяха по-дейният тим и не е като да не заслужаваха победата, ала всички дискусии след срещата бяха насочени към отсъдената дузпа за тях в 20-ата минута. Стилиян Николов дръпна Холмар Ейолофсон леко за фланелката в битката за позиция из пеналта и без дори жертвата да е отправил каквито да било претенции, Валентин Железов посочи бялата точка. В първия миг дори играчите на Левски не разбраха какво е отсъдил главният съдия, а след краткото объркване Роман Прохазка откри резултата. На почивката треньорът на гостите Милен Радуканов поиска обяснение от съдиите, а след нея вече деморализирания му тим беше разбит. Жуниор Мапуку удвои аванса след адски неразчетено излизане на Благой Макенджиев извън пеналта, а Васил Панайотов фиксира финалния щрих след хубава атака отляво. По този начин Левски продължава да няма допуснат гол на „Георги Аспарухов” през есенния дял от шампионата.

Нападател на Пирин: Реферът беше безобразен!

Радуканов: Играчите на Левски ги хвана срам

Факирът Мапуку пак показва умения

Мапуку: Треньорът полудява, когато не вкарваме

Делио Роси: И без дузпата щяхме да бием

Прохазка: Вкарваме си положенията, това е най-важното

Панайотов: Настроението в Левски се връща

Суеверието на Делио Роси

Антонио Вутов аут до края на годината

ЕТЪР – СЛАВИЯ 2:1

Играч на мача: Иван Стоянов

Етър поиска дузпа, имаше ли такава?

Чиста дузпа или чиста симулация във Велико Търново?

На „Ивайло” и двата тима опитаха всячески да се впишат в общата тенденция с дузпите, но уви, се получиха само някои крайно комични пльосвания. За сметка на това зрелището дойде по друга линия – Славия отбеляза три гола, а Етър прибра трите точки. „Белите” абсолютно пропуснаха да капитализират силното начало на мача и ранния гол на Калоян Кръстев. След почивката все едно друг тим излезе да довърши мача – „болярите” имаха тотален превес и предизвикаха два автогола. Вторият изцяло тегне на съвестта на младия вратар Антониос Стергиакис, който изби центриране от корнер право в мрежата си. Топ 6 все така си изглежда невъзможна мисия за столичани, а преди края на годината Етър ще има шанс да прескочи Пирин за 11-ото място в класирането.

Георги Петков полудя в края на мача срещу Етър

Загорчич: Жалко, вкарахме и трите гола в този мач

Генчев: Не само Иван Стоянов, всички играха много добре

Иван Стоянов: Дължим победата на треньора, той дава всичко за нас

БЕРОЕ – СЕПТЕМВРИ 5:1

Играч на мача: Педро Еуженио

Гол за историята: Камбуров вече е рамо до рамо със Сираков

Християна Гутева с дебют в Първа лига

Под Аязмото драми просто нямаше как да съществуват. Не и когато Септември отнесе  три парцала още в първия половин час на срещата. Интригата в Стара Загора се изпари със скоростта на светлината и до края на мача остана въпросът с колко точно ще загубят столичани. Както можеше да се очаква, Мартин Камбуров продължи да пише своята история и отбеляза своя 196-и гол в българския футболен елит, с което се изравни с Наско Сираков на второто място във вечната ранглиста на най-добрите реализаторите. Изобщо беройци се наслаждават само на добри новини към края на годината – в последните си 6 мача от Първа лига те записаха 4 победи и 2 равенства и все повече се откъсват пред Ботев в дуела за 4-ото място. Позитивен завършек във финалното гостуване от първенството срещу ЦСКА определено би осигурило весели празници за Томаш и компания.

Колоритът властва по трибуните в Стара Загора

Митов: Детски грешки, когато сме с топката, сме разградени

Еуженио: Лесно е с Камбуров, благодаря на треньора

Томаш: Футболистите вече знаят къде играят

ВИТОША – ЦСКА 0:2

Играч на мача: Кирил Десподов

Троен възел: Става нервно, става напечено!

Това бе последният мач от жестоката поредица за тоталния дебютант в Първа лига. След ремитата срещу Левски и Локомотив Пловдив, между които дойде и загубата от Лудогорец, сега „бистришките тигри” сякаш бяха останали без сили срещу ЦСКА. Момчетата на Костадин Ангелов дадоха максимума, а той беше да избегнат разгром от втората най-добра атака в елита. „Червените” доста се почакаха за откриващия си гол – дебютно попадение от Раул Лое, докато след почивката всичко приключи след изящна солова акция на Кирил Десподов. Победата гарантира, че поне до поне до понеделник следобед отборът на Стамен Белчев ще оглавява класирането. И то без дузпите, които Козмин Моци призова на съдиите да дават в полза на ЦСКА оттук нататък…

Капитанът на ЦСКА: Можехме да вкараме и още

Белчев: През първата част бяхме еднотипни

Мишо Иванов: Липсваха ни 4 минути концентрация

Десподов: Искам единствено да получа доверие

Манолев: Беше въпрос на време да реализираме срещу Витоша

Кристиян Малинов: Трудно се играе срещу такъв съперник

Коце Ангелов: Съдиите бяха перфектни с изключение на една ситуация