След 13-ия кръг в Първа лига Лудогорец успя да опази първото си място в класирането. Разградчани се потрудиха за успеха си над Септември и така запазиха статуквото. 

Междувременно афишираните от втория в таблицата Левски намерения за празник на „Георги Аспарухов“ се оправдаха и на „Герена“ цареше добро настроение преди, по време и след мача с Верея, спечелен от „сините“ със 7:0. 

ЦСКА, който е трети в таблицата, изпусна възможността да дръпне още повече на четвъртия Берое и да се изравни по точки с Левски. Старозагорци и столичани направиха 1:1 на стадиона под Аязмото, като „червените“ мога да съжаляват, че не грабнаха трите точки, след като Мауридес пропусна дузпа. 

Но нека си припомним всичко, което се случи в изминалия кръг в следната хронология: 

Черно море – Дунав 3:2

В откриващия програмата на 13-ия кръг на Първа лига, варненци надвиха русенци сле пълен обрат. Автогол на Илиас Хасани даде аванс на „драконите“ още във втората минута.   Георги Илиев изравни в 9-ата, а Мирослав Енчев направи 2:1 в 32-ата. През второто полувреме Исмаил Иса отново върна интригата в срещата, възстановявайки паритета – 2:2. Опитният Георги Илиев донесе трите точки на състава, воден от Илиан Илиев 8 минути преди края на редовното време, след великолепно изпълнен пряк свободен удар.

Любопитно е да се отбележи, че срещу Дунав капитанът на Черно море записа своя мач номер 300.

В класирането „моряците“ натрупаха 18 точки на седмото място. „Драконите“ са 12-ти с 11.

Играч на мача: Георги Илиев

Илиан Илиев: Ние сме мазохисти

Киров: Трябва да вкарваме по пет гола, за да вземем точка


Левски – Верея 7:0

Срещу старозагорци „сините“ записаха най-убедителната си победа в елита от 3.5 години насам. Първоначалният замисъл на ръководството на тима за сътворяване истински празник на „Георги Аспарухов“ се изпълни, а 10 000 фенове си тръгнаха в добро настроение и с приятно усещане след срещата.

В нея дебют като титуляр направи португалецът Нуно Рейш, който отбеляза и първия гол за Левски в 10-ата минута. Само 10 минути по-късно Станислав Костов покачи на 2:0, като същият играч наниза и още един гол в 49-ата минута. Нападателят вече има 11 попадения от началото на сезона и води в голмайсторската листа. Между двата гола на Костов Давиде Мариани реализира дузпа в 43-ата минута, като при посочването на бялата точка съдията Радослав Гидженов вдигна и червен картон на Мачаидзе. Иначе преди този епизод левскарите имаха претенции и за още един 11-метров наказателен удар, ала те не бяха уважени. Междувременно и Мариани записа две попадения на сметката си, след като бе точен и в 57-ата минута. Хали Тиам и Холмар Ейолфсон оформиха разгрома.

С успеха Левски временно излезе начело в таблицата, но след победата на Лудогорец над Септември „сините“ останаха на точка зад разградчани – 31. Верея е на дъното, 14-ти, с 4 пункта.

Играч на мача: Станислав Костов

Славиша Стоянович: Няма да се заблудим от тази победа

Миличич: Левски ни победи заслужено


Локомотив Пловдив – Витоша Бистрица 2:1

„Смърфовете“, които в предходните си три мача от Първа лига не успяха да отбележат гол, надвиха над „бистришките тигри“ у дома си.

До почивката пловдивчани водеха с 2:0, като попаденията реализираха Димитър Илиев от дузпа и Ален Ожболт. Григор Долапчиев намали на 1:2 по-малко от 20 минути преди края.

Във временното класиране Локо Пд заема шестото място с 20 пункта, след шест победи, 2 ремита и пет поражения от старта на кампанията. „Тигрите“ са десети с 13 пункта.

Играч на мача: Ален Ожболт

Акрапович след успеха над Витоша

Кирилов: Трудно вкарваме, ще се опитаме да отстраним ЦСКА


Берое – ЦСКА 1:1

В един от най-интригуващите мачове от кръга „зелени“ и „червени“ си поделиха по точка. Тиаго откри за състава, воден от Нестор Ел Местро в 27-ата минута, а Мартин Камбуров изравни в 35-ата, нанизвайки 211-ия си гол в елита. „Армейците“ пропуснаха дузпа в 54-ата минута, която бе пропиляна от Мауридес.

В класирането „червените“ заемат третото място с 29 пункта, а Берое следва в подреждането с 24 точки.

Играч на мача: Мартин Камбуров

Томаш: Смятам, че бяхме по-добри от ЦСКА

Ел Маестро: Никой не е умрял днес


Ботев Враца – Ботев Пловдив 0:1

„Канарачетата“ надвиха минимално над врачани, а победата донесе включилият се като резерва Стивън Петков. Той засече центриране на Тодор Неделев от ъглов удар в 61-ата минута и така изведе своите напред.

Пловдивчани опазиха аванса си до самия край на мача и така заредиха четвърти пореден успех в елита след победите над Верея, Дунав и Черно море.

В таблицата Ботев Пд се намира на петото място с 23 точки, а Ботев Вр е 11-ти с 12.

Киров размаха пръст към голмайстора на Ботев Пд е 11-ти с 12.

Играч на мача: Стивън Петков

Сашо Ангелов: Трябва да бъдем две места по-нагоре


Етър Велико Търново – Славия 3:0

„Виолетовите“ се наложиха класически над „белите“ в предпоследния мач от програмата на 13-ия кръг на Първа лига. Резултатът бе открит в 21-ата минута от Славчо Шоколаров, който не прояви нужната концентрация при един карамбол и имаше малшанса да отбележи в собствената си мрежа.

В последствие „болярите“ реализираха още две попадения, които изпъкнаха със своята красота. Първо в 77-ата минута Аласана Мане вкара впечатляващо попадение с фалцов удар извън пеналта. Минута преди края на редовното време Иван Петков засече със задна ножица центриране на Ерик Почански отдясно.

Така момчетата на Красимир Балъков събраха 18 точки на осмото място в таблицата. Същият актив има и Черно море, но той е позиция напред заради по-добрите си показатели.

Славистите са девети с 16 пункта.

Играч на мача: Иван Петков

Балъков: Иска ми се клубът да има крачка напред

Загорчич: Този мач ни върна една година назад


Септември – Лудогорец 1:4

Антони Здравков записа победен дебют начело на разградчани в Първа лига, като успехът срещу столичани дойде след пълен обрат. Асен Чандъров откри за домакините на „Васил Левски“ още в седмата минута, а крехкият аванс бе опазен до края на първата част. Шампионите направиха някои промени на почивката, като в игра се появиха Якуб Швиерчок и Густаво Кампаняро за сметка на Мей Махланглу и Яцек Горалски. Идеята на Антони Здравков сработи, като Швиерчок изравни още в 46-ата минута. Клаудиу Кешеру направи пълния обрат в 74-ата минута, а 4 минути по-късно отново румънецът вля търсеното от гостите спокойствие. Вандерсон оформи успеха с 4:1 в 89-ата минута.

Така „орлите“ се върнаха начело с 32 точки, на една пред Левски. Междувременно септемврийци записаха 10-а поредна загуба в майсторския ни ешелон и са на 13-ото място с 4 пункта.

Играч на мача: Клаудиу Кешеру

Антони Здравков: Бяхме разнообразни при головете

Христо Арангелов: Допуснахме твърде наивни грешки