Две от звездите на английския национален тим, които бяха обиждани на расистка основа от българските фенове при 0:6 в европейската квалификация в София – Рахийм Стърлинг и Маркъс Рашфорд не пропуснаха да коментират грозните сцени, които съпътстваха победата за островитяните. Стърлинг нарече окачестви като „идиоти” феновете, обиждали го заради цвета на кожата му, а сетне с ирония напомни думите на селекционера Красимир Балъков преди мача. Рашфорд от друга страна не спести похвали към капитана на България Ивелин Попов заради смелостта на полувремето лично да призове феновете да прекратят дискриминационното поведение.

Заради обиди на расистка основа срещата в един момент беше заплашена да не завърши, след като хърватският съдия Иван Бебек два пъти прекъсна играта през първото полувреме. При първата от паузите мина и задължителното предупреждение от диктора, което очевидно не донесе необходимия ефект.

В интервюто си след края на срещата селекционерът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че е имал нужда да окуражи момчетата си да излязат и да довършат мача въпреки недопустимата обстановка, тъй като някои от тях са имали съмнения.

При победата Рашфорд и Стърлинг бяха част от главните действащи лица, като първият откри резултата, а другият приключи мача с 2 попадения. „Съжалявам България, след като тя бе представлявана от такива идиоти на техния стадион. Така или иначе… 6:0 и се връщаме у дома, поне си свършихме работата. Безопасно пътуване за нашите фенове, вие, момчета, се справихте добре”, написа Стърлинг в „Туитър”. Преди това обаче дойде припомнянето на казаното от Балъков, който преди срещата заяви, че Англия има по-голям проблем с расизма, отколкото България. „Ммммм… Не съм сигурен за това, шефе”, беше отговорът на нападателя.

Рашфорд от своя страна добави: „Не беше лесна ситуация, в която да играеш, и не такава, каквато трябва да се случва през 2019 година. Горд съм, че го надмогнахме, за да вземем трите точки, но това трябва да бъде потъпкано”, написа той. „Също така ми казаха какво е направил капитана на България в почивката. Да застанеш сам и да направиш вярното нещо изисква кураж. Актове като този не бива да остават незабелязани”, сподели звездата на Манчестър Юнайтед.