Илиан Илиев застана начело на българския национален отбор по футбол през есента на 2023-а година, заемайки мястото на сръбския треньор Младен Кръстаич. Под негово ръководство отборът преживява тежка серия от девет мача без победа, включваща шест загуби (четири, от които последователни) и три равенства.

Сега, обаче, под ръководството на Илиев, националите буквално се преродиха и се наслаждават на серия от осем поредни двубоя без загуба - две победи и шест равенства.

startphoto.bg
87 снимки

Последният треньор, извел „лъвовете“ до подобна серия от мачове от без поражение, е Пламен Марков през 2003-а година, когато отборът записва шест победи и две равенства в контроли и квалификации за Европейското първенство в Португалия.

Илиан Илиев има за цел да надмине постижението от 2007/2008, когато българският отбор, под ръководството на Димитър Пенев и Пламен Марков, остава непобеден в десет поредни мача (четири равенства и шест победи). Рекордът за най-дълга поредица без загуба на България остава 12 мача между 1972-а и 1973-а година, когато записваме девет победи и три равенства.

Под ръководството на Илиан Илиев националният отбор вкарва средно един гол на мач, като в същото време получава средно по 0.75 гола на мач. В последните шест срещи трикольорите не са вкарвали повече от едно попадение, като в две от тях те не са успели да се разпишат, а в четири са запазили мрежата си „суха“.

По време на мачовете срещу Беларус и Северна Ирландия в Лигата на нациите за националния отбор дебютираха двама футболисти - левият бек на втородивизионния германски Дармщат Фабиан Нюрнбергер и централният нападател на Спартак Варна и водещ голмайстор на efbet  Лига към момента Ахмед Ахмедов. Първият бе титуляр и в двете срещи, докато вторият влезе като резерва.