Въпреки последното място, което убедително заема в група А от квалификациите за европейското първенство по футбол, България все още има шанс за класиране на Евро 2020. Причината за това е сравнително доброто представяне в дебютното издание на Лигата на нациите - комерсиалния турнир на УЕФА, който осигурява допълнителни четири квоти за шампионата на Стария континент, пише вестник "Сега".

През сезон 2018/2019 водените все още от Петър Хубчев национали завършиха на второ място в своята група 3 от Лига С и заеха 5-о място в третата дивизия и 29-о в общото класиране. Което се оказа стратегическа позиция заради извънредно сложния регламент за определяне на участниците в плейофите за Евро 2020.

В тях ще участват по четири отбора от всяка дивизия на Лигата на нациите (Лига А, Лига В, Лига С и Лига D), които не са си осигурили класиране през квалификациите. Запазени места в плейофите принципно имат четирите победителя в групите на всяка от дивизиите.

Но ако те се класират за Евро 2020 през квалификациите, местата им в плейофите ще бъдат заети от следващите тимове в общото подреждане на Лигата на нациите (включително от по-долни дивизии при необходимост). Справката към днешна дата сочи, че България (№29) има право на участие в плейофите на Лига С заедно с тимовете на Норвегия (№26), Сърбия (№27) и Израел (№30).

Ако евроквалификациите приключваха днес, в плейофите на Лига А щяха да играят Холандия (№2), Швейцария (№4), Исландия (№12) и Босна и Херцеговина (№13); в тези на Лига В - Уелс (№19), Чехия (№20), Словакия (№21) и Шотландия (№25); а в тези на Лига D - Грузия (№40), Северна Македония (№41), Беларус (№43) и Люксембург (№44).

Регламентът на самите допълнителни пресявки предвижда четири отделни минитурнира, всеки от които ще излъчи по един финалист на Евро 2020. Плейофите на Лигата на нациите ще се проведат през март 2020 г., като във всяка четворка ще се срещнат най-високо и най-ниско класираният и вторият срещу третия по ранкинг, след което победителите ще се изправят един срещу друг в директна битка за място на европейското първенство.

Домакини в своеобразните 1/2-финали ще бъдат тимовете с по-предно класиране, а домакинството във финала ще бъде определено с жребий.