Топреализаторът за френския Лил през 2004-а година – Владимир Манчев, даде интервю пред френските медии за вече отминалия расистки скандал след България – Англия. Манчев говори пред sofoot и демонстрира перфектен френски, споделяйки, че пази отлични спомени от престоя си при „кучетата”. Сега на 42-годишна възраст Манчев живее в София и тренира юношите на неговия клуб на сърцето – ЦСКА.

Франция пък потърси Манчев за мнението му след драмите срещу „трите лъва” и изстъпленията на българските фенове на „Васил Левски”. „Бях на националния стадион и това бе много странна вечер за мен. Мачът бе спиран на два пъти, а на трибуните атмосферата беше нормална. Мачът не бе наелектризиран. Не чух никакви расистки обиди, но се знаеше, че подобни обиди са възможни, защото имаше расистки обиди към Стърлинг от български привърженик в Лондон”, започна той.


Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов!

Премиерът на Великобритания: Ще искаме тежки санкции за България

Борисов разпореди ревизия на БФС

Директор в БФС: Михайлов няма да подава оставка


„Цялата седмица, предвещаваща мача, английската федерация говореше много за рисковете от подобни инциденти у евентуалните им реакции при „преливане на чашата”. Мисля, че тази комуникация подхрани глупостта на някои привърженици. Но този акт е дело на 20-ина глупави хора, които не отразяват поведението на останалите български фенове. Няма смисъл да се натрапва това”, защити родината си Манчев пред Франция.

„Фактът, че феновете могат да влязат и напуснат тихо стадиона, доказва, че е имало проблем от страна на организаторите и охраняващите органи. За съжаление, всеки път, този вид „ултраси” идват да провокират, независимо дали играеш срещу Англия или друг отбор. Тези хора имат проблем с образованието и използват футбола като инструмент, с който привличат вниманието към себе си. Смятам, че това е политически въпрос, който надхвърля мащабите на футбола”, продължи Манчев.

„Това не е приятно за нас българите и се срамуваме. Ядосваме се на тези хора, защото те дават изкривена картина на страната ни. Тук има много роми, турци, арменци. Хора от всякакъв произход и религии и това никога не е било проблем в обществото. България не е расистка страна! Тези хора трябва веднага да бъдат осъдени за вредата, която причиниха за имиджа на нашата страна. Имаше сигнали, но това се случва за пръв път в пободен вид мащабно събитие. Когато бях играч, мисля, че вече се случваха такива неща, но по-малко се говореше. УЕФА и ФИФА бяха по-малко заинтересовани от проблема с расизма и нямаше всички тези нови кампании. Повтарям, че това е дело на 20 човека. Намирам реакцията на международните медии за преувеличена, защото ксенофобията е общ проблем, който не е специфичен за българския футбол”, говори още бившият голмайстор на ЦСКА.


От Англия с тежка закана: УЕФА да разследва всичко!

Феновете поискаха Балъков да си ходи, ето какво скандираха

Десподов: Това е положението, резултатът можеше да е двоен

Пълен позор! Засрамете се!

България - Англия беше спиран на два пъти


Бившият нападател коментира и оставките на президента на БФС – Борислав Михайлов, както и на националния селекционер Красимир Балъков. „Мисля, че оставката на президента на футбола ни бе вследствие на натрупване. Той нямаше избор, тъй като някой трябваше да „плати цената” за резултатите и селекцията в последните няколко години. Министър-председателят на България смята расизма и ксенофобията за недопустими и това е добре. Разследванията са в ход, а хората са идентифицирани. Надявам се да бъдат наказани строго. Трябва да се вземат мерки в борбата срещу расизма и подобни организации”, призна още Манчев.

На въпрос за реакцията от Христо Стоичков, който призова всички български отбори да бъдат извадени от международни надпревари, Манчев отговори: „Стоичков бе много ядосан и говори емоционално. Мисля, че това е крайно и несправедлива санкция. Изключването на България от всички състезания не е решение. Не трябва да наказваме нация за грешките на толкова малко индивиди. Нужни са строги закони, а това е в ръцете на политиците. Феновете трябва да са на мача и да се радват и празнуват, без да нарушават законите”, допълни още българинът. „Имаше наказания от УЕФА за европейски мачове на български отбори, но не мога да кажа, че в българския шампионат има много подобни инциденти. Особено след като всички големи отбори в България са съставени от хора с различен произход и цвят. Не помня обиди или конкретни подобни постъпки.


Ексцесиите започнаха! Английски фен със счупена ръка след бой в София

Английските ултраси вече окупираха центъра на София (снимки)

Георги Пашов: Никога не е имало проблеми с расизма с България


„Родният ми футбол се намира във време, което е много разочароващо. Това е вследствие на селекцията и футбола като цяло. Ще има нов конгрес за федерацията и всички се надяват, че тя ще се подобри и ще покачи имиджа и резултатите на нашия спорт”.

Владо Манчев коментира и представянето на клубните ни отбори в efbet Лига, окачествявайки Лудогорец като „доминант”.

„В нашия шампионат доминира изцяло Лудогорец от осем години насам. Там има много пари, благодарение на собственика им – Кирил Домусчиев, и играят редовно в Европа. В България смазват конкуренцията. Историческите клубове просто се борят. ЦСКА, най-успешният клуб в историята, не е шампион от 2008-а година, а Левски от 2009-а. През последните години ЦСКА спечели само една Купа на България, през 2016-а година, когато бях в щаба на треньора Христо Янев, който играеше в Гренобъл”, подчерта Манчев.

74 снимки

Френският журналист коментира, че когато във Франция се заговори за България, то спомените от есента на 1993-а година неминуемо настъпват. „Общата картина в България е, че футболът ни е на средно ниво, защото академиите работят зле. Смятам, че Франция трябва да ни благодари за тази загуба, защото след нея спечелихте много титли. Страдаме от факта, че след Бербатов нашите играчи вече не играят в големи клубове или лиги. Тренирам млади играчи и виждам, че имат талант, но трябва да се работи още повече с него. Футболният съюз трябва да преразгледа своя организация и да обучи треньорите, внасяйки им увереност в развитието на големите надежди. В големите отбори у нас има твърде много чуждестранни футболисти, което не позволява на младите българи да се докажат. Ще бъде трудно, но не сме се отчаяли”, завърши Владо Манчев.