Българският футбол прокопа жестоко дъното в евроквалификацията с Англия. Резултатът 0:6 срещу избраниците на Гарет Саутгейт запокити "лъвовете" на дъното на класирането в квалификационна Група А, като само мач преди края на този цикъл те все още не са постигнали победа. 

Отборът има само три точки, постигнати от три равенства - две от тях срещу Черна гора и едно срещу Косово. Останалото са четири поражения - два погрома от Англия с общ резултат 0:10, както и издънки срещу Косово в София и срещу Чехия в Прага. 

Къде ни праща тази кампания в общ план? Най-общо казано - на дъното. Съвсем безпристрастно погледнато, българският национален отбор е най-слабият от всички 12 участника в пресявките за Евро 2020 от Балканския полуостров. 

Единствено можем да се мерим с 600-хилядната Черна гора. Бившата югославска република също има 3 точки в актива си, същата голова разлика от -12 попадения, но ако се погледнат преките двубоя в квалификациите, е по-напред, защото мачът между двата тима в София завърши 1:1, а в Подгорица - 0:0. И с гол на чужд терен черногорците имат по-добри показатели. 

Иначе най-добре представящият се балкански отбор е Турция, който е събрал 19 точки в група със световния шампион Франция. Южните ни съседи дори отмъкнаха точка от Париж, докато бездушниците на Балъков беряха срам в София. А пък през юни на свой терен дори набиха хубаво "петлите". 

След това са финалистите от последния Мондиал - хърватите с 14 точки, но от 7 мача. Следват румънците с 13 точки от 7 двубоя, а след тях са албанците с 12 от 8. Косово, Северна Македония и Словения са с по 11 точки, Сърбия и Босна са с по 10. Слабо се представят гърците, които са само с 5 точки, след това на дъното са Черна гора с 3 и България със същия актив. 

Ако погледнем в общоевропейски план, същия актив като България имат още тимове като Малта, Андора и Молдова. С по-слаби показатели са само Лихтенщайн (2 точки), Литва (1 точка), Естония (1 точка), Азербайджан (1 точка), Латвия (0 точки), Сан Марино (0 точки), Фарьорските острови (0 точки) и Гибралтар (0 точки).