България вече загуби шанс за първите две места в групата си в евроквалификациите, затова Попето и компания ще се надяват на класиране през турнира Лига на нациите. Нашият отбор се представи добре миналата есен и е със статута на първа резерва в Лига С.

Това почти ни гарантира, че ще получим още един шанс за класиране на Евро 2020 напролет. Аритметиката е доста трудна за обяснение, но пред България, най-общо казано, има два варианта за класиране на бараж.

Първият е да заемем мястото на плейофите на Шотландия, Финландия, Норвегия или Сърбия, ако някой от тях се класира директно за Евро 2020. Засега най-големи шансове за това имат финландците. Но ако никой от тях не се класира, България най-вероятно ще играе за класиране на Евро 2020 с отбори от по-горната Лига Б.

Условието е поне 9 от 12 държави във въпросната Лига Б да спечелят евроквота през квалификациите. Един от тях може да са чехите и тук вече идват сметките. Казано с други думи, България има по-голяма полза Чехия да спечели второто място в нашата група.

Ако се класират, футболистите на Ярослав Шилхави ще освободят едно от местата за баражите. В същото време Косово е в по-долна лига от "трикольорите", така че нямаме полза този отбор да измести чехите от второто място в сегашните евроквалификации.

Така последното ни домакинство в групата срещу Чехия през ноември може да се окаже решаващо за амбициите ни, въпреки че няма да имаме никакви шансове да се доберем до една от първите две позиции. И да ударим едно рамо на Чехия, ако се наложи.