Националният отбор на България постигна първа победа в дебютните две срещи от Лигата на нациите. Напълно закономерно „лъвовете“ победиха с минималното 1:0 Северна Ирландия в изключително ключова среща за съдбата на тази група от най-новия турнир на УЕФА.

Единственият гол на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив падна в 40-ата минута, когато Кирил Десподов се разписа и де факто донесе победата за нашите футболисти, радвайки над 13 хиляди, заели своите места по трибуните на чисто новия стадион на Ботев Пловдив.

Иначе, българският тим беше по-дейният в хода на близо час игра, като освен попадението, то нашите играчи уцелиха на дваж пъти гредите на съперника, който можеше да бъде победен и с по-голяма разлика.

По този начин България излезе на лидерската позиция в своята група след първите два изиграни мача с четири точки. Абсолютно същият актив и показатели има и Беларус, срещу който направихме нулево равенство преди броени дни в Унгария. Друг важен за отбелязване факт е, че България е в осем поредни срещи без поражение под ръководството на Илиан Илиев и неговият щаб, чиято работа ясно личи в развитието на представителния национален отбор.

Следващите срещи за „трикольорите“ са в средата на октомври, когато България ще приеме Люксембург на 12-и октомври, а три дни по-късно ще гостуваме на Северна Ирландия в Белфаст.

България vs Северна Ирландия

източник: sofascore.com

В третата минута бяхме изключително близо до откриване на резултата. Кирил Десподов центрира от корнер на близката греда към Георги Костадинов, който нанесе хубав удар с глава, ала някак Пийкок-Феръл спря топката. Тя отиде към Живко Атанасов, който стреля и с глава вратарят на "зелено-бялата" армия отклони, а топката се отби в гредата на съперника. Алекс Колев опита успореден пас за Илия Груев, ала неговият опит беше блокиран.

При последвалото нападение Айзък Прайс шутира към родната врата, но Димитър Митов спаси. В 12-ата минута Радослав Кирилов пое вляво и беше дублиран от Фабиан Нюрнбергер. Играчът на Дармщадт центрира към Алекс Колев, който отправи удар с глава, но той нямаше как да затрудни Пийкок-Феръл.

В 22-ата минута Джими Савил сгрешки при изнасяне на топката и Кирил Десподов открадна. Играчът на ПАОК напредна и беше париран от двама бранители на британците, а ударът на Кирил отиде встрани от северноирландската врата. Четири след това играчът на Ливърпул - Конър Брадли, атакува българската врата с шут от разстояние, ала той не успя да затрудни Димитър Митов.

След половин час Пади МакНеър фаулира изключително грубо пред полето на съперника Радослав Кирилов, но гръцкият рефер показа едва жълт картон за бранителя. Зад топката застана Кирил Десподов, който стреля отлично и прехвърли стената, ала топката се отби в десния страничен стълб на Пийкок-Феръл за втори път.

startphoto.bg
87 снимки

Десет преди края Кирил Десподов се понесе през средата, но изначално нямаше подкрепя. Илия Груев се притече на помощ и получи пас, след което изведе фантастично Алекс Колев сам срещу вратаря на съперника, ала нападателят на Левски стреля прекалено слабо, за да затрудни Пийкок-Феръл.

Осем преди края Живко Атанасов и Алекс Петков не комуникираха добре и това спомогна на Айзък Прайс да излезе сам срещу Митов. Играчът на Стандард Лиеж шутира, но встрани от българската врата. 

Напълно логично, българският национален отбор откри резултата в 40-ата минута. Северноирландците допуснаха поредна неточност при изнасянето на топката в чрезвичайна зона. Вратарят Пийкок-Феръл опита да комбинира с Балард, ала Алекс Колев се придвижи отлично и открадна "под носа" на Балард. Последва успореден пас към Десподов, който от няколко метра нямаше как да сбърка към опразнената врата - 1:0 за "лъвовете".

Северна Ирландия можеше да върне попадението малко след това. Шей Чарлс центрира през двама български бранители от аутлинията и след рикошет тя затрудни Митов, който реагира и спаси. Малко след това Брадли центрира към Даниел Балард, ала ударът му с глава отлетя в трибуните.

В 68-ата минута северноирландците стигнаха до страхотен шанс за изравняване, ала резервата Шейн Лейвъри беше оставен да задмине Живко Атанасов. Нападателят на Кеймбридж Юнайтед шутира, а Димитър Митов реагира великолепно. След повторенията стана ясно, че стрелецът на гостите беше в положение на засада и потенциален гол щеше да бъде отменен.

Илиан Илиев действа с две промени в 70-ата минута, след като преди това смени Алекс Колев с Ахмед Ахмедов. Здравко Димитров замени Радослав Кирилов, а Васил Панайотов смени Мартин Минчев. Четвърт час преди края на двубоя пък на капитана на "трикольорите" - Кирил Десподов, му се наложи да бъде заменен принудително, а на негово място се появи Станислав Иванов. Лентата отиде на ръката на Илия Груев, след като и Георги Костадинов отстъпи мястото си за Симеон Петров.

Три преди края Джамал Люис даде хубаво центриране към Шейн Лейвъри, който отправи удар с глава, но той не смути Митов. До края на срещата съперникът ни натисна в опит да изравни резултата, но България съхрани успеха и продължава похода си в Лига на нациите.

FT / БЪЛГАРИЯ - СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ 1:0

1:0 Десподов 40'

Рефер: Тасос Сидиропулос (Гърция)

Стадион: "Христо Ботев" (Пловдив)

България1 Димитър Митов – 16 Виктор Попов, 5 Алекс Петков, 3 Живко Атанасов, 13 Фабиан Нюрнбергер – 8 Радослав Кирилов, 7 Георги Костадинов, 4 Илия Груев – 11 Кирил Десподов, 9 Алекс Колев, 17 Мартин Минчев

Селекционер: Илиан Илиев

Северна Ирландия: 1 Бейли Пийкок-Фарел – 5 Трей Хюм, 4 Даниел Балард, 17 Пади МакНеър, 22 Кийрън Браун – 3 Джамал Люис, 6 Джордж Савил, 19 Шей Чарлс – 14 Айзък Прайс, 10 Дион Чарлс, 2 Конър Брадли

Селекционер: Майкъл О'Нийл