Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков призна преди отпътуването за дома, че остава песимист за класирането на родния национален тим на UEFA EURO 2020. Лечков стигна дори по-далеч в думите си, като заяви, че дори Петър Хубчев и неговите момчета да успеят с трудната мисия, не вижда какво бихме постигнали в европейските финали.

България стартира участието си в квалификационна група А с две ремита 1:1 – първото с Черна гора у дома и после като гост на Косово. Спечелените 2 точки засега ни отреждат 2-о място във временното класиране, а лидер е Англия с пълен комплект от 6 пункта след две категорични победи (5:0 над Чехия и 5:1 над Черна гора).

Лечков призна, че не се поставя сред хората, които трябва да оценяват игровата продукция на „лъвовете”, но не скри, че не е доволен от видяното.

„Аз не съм от тези, които трябва да правят оценки. Треньорите трябва да я дадат. След като сте се обърнали към мен, с оглед на това, което имаме като точки, трябва да бъдем доволни. Лично на мен като игра и двата мача не ми допаднаха. Мисля, че в тази насока трябва да си подобряваме играта, ако искаме да се класираме за Европейското първенство”, заяви Лечков.

„Аз разглеждам нещата като цялост – ако отборът побеждава, значи побеждаваме всички. Ако губим, губим всички. В смисъл такъв: на мен ми се ще да сме по-агресивни, повече да задържаме топката, ние да владеем ситуацията. Виждате каква добра обстановка имаше тук в Косово, хората бяха респектирани, че ние сме България. Наистина би трябвало и да изглеждаме като България. Мисля, че тези момчета показаха добри игри в Лигата на нациите, сами си „вдигнаха летвата” и противниците това очакват от тях, както и ние.”

„Дали играем страхливо? По-скоро без самочувствие, не мога да кажа, че е било страхливо. Трябва по някакъв начин да се владее топката повече и ние да контролираме играта. Няма лек за липсата на самочувствие. Нека разгледаме нещата от друг ъгъл: тези момчета – Черна гора и Косово – повечето са родени в чужбина, израснали са там и играят в големи отбори. Самочувствието се придобива само с индивидуална физическа подготовка, индивидуални тренировки, всяка седмица по един или два мача, в които да побеждаваш, да израстваш. По този начин става.”

„За мен първият ни мач беше по-добър. И в двата имахме късмет в лицето на Николай Михайлов, който извади положения. Аз не съм много радостен, че играчът на мача е нашият вратар.”

„Всичко е възможно, аз лично се надявам да се класираме. С тази игра обаче не виждам как ще стане. Не искам да звуча негативно, но ние и да се класираме, с тази игра няма какво да правим на голямо първенство.”

„Историята около Петър Хубчев и неговата смяна не знам вече как да я наричам – манталитет, простотия, глупост. Какво имам да коментирам? Ние сме седнали да коментираме противника, вие ми се обаждате да питате за Хубчев. Откакто ние сме ръководство взимаме само треньори и футболисти, на които даваме възможност да се изявяват. Ако си спомняте досега, всеки един треньор, когато е искал да си тръгне, сме го пускали. Нали се сещате? Дали се задава смяна? Няма такова нещо. Ако има, от мен ще го научите първи.”

„Не мисля кой би могъл да има полза. Това е безсмислено. За мен е голямо безумие в деня на мача… Ние трябва да се срамуваме, че сами го наричаме „българска работа”! Нали искаме да сме горди… Не съм виждал в другите страни и другите отбори такова нещо. За мен това е безумие, наистина”, завърши Лечков.