Новият национален селекционер на България Георги Дерменджиев даде обширно интервю в предаването на DIEMA SPORT “Домът на футбола“ след официалното си назначение на поста. Специалистът сподели, че това е изключително горд момент за него, както и че осъзнава колко трудна е ситуацията пред националната ни гарнитура. Въпреки това обаче той осъзнава голямата възможност за България да се класира на европейско първенство и призова към пълно единение между футболисти и фенове. Дерменджиев не пропусна и да засегне темата за краткия си и турбулентен престой начело на Левски в края на миналия сезон.

„За всеки треньор е чест да води национален отбор. Горд съм, че съм национален селекционер на България. Трябва да се вземат смели решения. С ръководството на футболния съюз се надявам отбора да тръгне напред.

„Напрежението е голямо в отбора. Трудно е да се подобри толкова бързо тона, но трябва да се работи по въпроса“.

„Рецепта за излизане от криза не мога да дам. Мисля, че обаче всичко минава през психическото състояние на момчетата“.

„Гледам противниците и нашите играчи, това е нормално за един треньор. Няма време за експерименти и това е важна част от процеса. Всеки иска да мечтае, ние имаме реален шанс за европейски първенство и трябва да направим всичко възможност, за да влезем в мачовете мотивирани и да дадат най-доброто от себе си“.

„От много време съм във футбола и съм видял много. Не се притеснявам от предизвикателството, критики винаги ще има и аз ще трябва да ги понеса. Всеки има право да говори каквото иска, но аз няма да обръщам внимание на всичко“.

„Трябва да знаете, че на мен никой няма да ми влияе. Решенията ще са мои и аз ще нося отговорността. Може да проверите и по работата ми в миналите ми клубове“.

„Важното в мача с Чехия ще е да намерим себе си и да се успокоим като отбор. Искам каквото и да се случи да дадем всичко от себе си на терена“.

„Принципно аз се ръководя от възможностите на играчите, само така може да съм успешен. Грешка е да се налагат изисквания, които не може да бъдат изпълнение. Трябва да покажем оптималното, което е възможно засега. Трябва да гледам много реално на нещата. Трябва да внимаваме как приемам резултатите и отбора като цяло. Когато отборът е на едно ниво то трудно може да се надхвърли“.

„Трябва да си уважаваме футболистите, независимо от тяхната класа. Не сме били на голям форум отдавна. Помним добрите времена и поколения. Мисля, че из а напред ще имаме добри поколения, но ще ни трябва време“.

„Показателно е за нивото на футбола ни в момента по това колко футболисти играят в чужбина и в кои отбори. Надявам се тези, които идват отдолу ще могат отново да играят в най-големите по света“.

„За мен изненади няма, тъй като Лудогорец е първи, Левски показва добри неща, но има колебания. Локомотив показва интересни неща, докато останалите надолу са доста равностойни“.

„Ние не трябва да виним играчите. Трябва да знаем какво могат и докъде може да стигнат. Нашите претенции и очаквания са различен въпрос в този разговор“.

„Не искам да спомена нищо специално за престоя в Левски. Искам да пожелая на клуба успех, вървят в права линия и след време може да постигнат по-сериозни успехи. В треньорската кариера е нормално времето да е малко, така че не се сърдя на никого за бързото уволнение“.

„Осъзнавам, че времената за националния отбор са несигурни, но трябва да използваме максимално шанса си за голям пробив. Дано хванем възможността си. Не трябва обаче да даваме празни надежди, а да работим здраво. За няколко дни не може да се правят големи промени. Искам отборът да се стабилизира и да сме спокойно и уверени“.

„Давам си сметка, че времето за работа е малко. В националния отбор трябва да имаме готови играчи, От треньорите зависи само тактически подготовка.

„Приканвам към подкрепа за отбора, като истински българи. Независимо колко хора дойдат на стадиона те трябва да го подкрепят и да знаят, че това е неговия отбор на терена. Когато има резултати, хората гледат с интерес. Те са в правото си да негодуват, но трябва да сме реалисти. При нас треньорите нещата се случват изненадващо, но аз не се плаша“.