Селекционерът на България Красимир Балъков сподели виждането си след края на дуела с Косово, загубен от „лъвовете” с 2:3 на „Васил Левски”. Бала сподели, че отборът на Косово е надделял над нас в самия край физически и това е донесло поражението. Същевременно специалистът довери, че физическото състояние на клубовете в родния шампионат рефлектира върху представянето на националния отбор, тъй като играчите не играят в топ клубове в Европа.

На дъното имало и яма, Косово ни прати право там

„Много лош край за нас, но трябва да признаем, че Косово стоеше в края на мача физическо изключително по-добре от нас. Тази тема отдавна се коментира, но ние, селекционерите на България, нищо не можем да направим. Една от причините е физиката, от друга – отборът на Косово има класни играчи. Нужно е да го признаем, тъй като добре владеят топката и трудно се отнема. Ние се сборихме и не мога да бъда недоволен. Показаха характер, но за жалост нещо не ни достига”, започна Балъков пред БНТ.

„На всички ни се искаше да вкараме трети гол, тъй като победата беше задължителна, но в края на мача се видя кой седи по-добре физически. Имахме нашите възможности напред, но концентрацията пада, когато не си добре физически”, продължи той.

„Защитата е целият отбор, а не само карето отзад. Когато не се защитаваме добре като тим, получаваме клубове. Ние от 15 години не сме се класирали на голямо първенство. Не се притеснявам, но не обичаме да губим. Трябва да работим, да търсим начина да излезем от тази ситуация”, акцентира Бала.

„Във физическо естество страдаме от клубните отбори у нас. Нашите футболисти не играят в топ-отбори. Те имат 2-3 футболисти, които могат да изиграят още един мач, а при нас това го нямаше. Те си ни биха заслужено. Мачът беше емоционален”, завърши Балъков пред телевизията, излъчваща срещата.

„За тези квалификации не мога да бъда оптимист, защото реалността го показва. Като се има предвид, че играем срещу Англия, там трудно можем да направим нещо. Шансовете са ни никакви, но може да излезе шанс март месец през Лигата на нациите, ако Сърбия или Норвегия се класира директно. Имаме малко време. Стискам палци футболистите да заиграят в по-класни отбори”, продължи на пресконференцията Балъков.

„Николай Михайлов не може да бъде винен. Той има игрова подготовка, авторитет, а това е важно за отбора”, потвърди селекционерът.

„Времето и динамиката във футбола се смени. Всички „малки” държави имат сериозни отбори с играчи в големи отбори. Няма значение колко е голяма държавата ти. Дали е малка, или не – няма значение. Въпросът е ние какво правим, за да имаме по-големи шансове за класиране. Ние разполагаме с това и трябва да работим. Не трябва да навеждаме глава надолу и в края на краищата футболът е динамичен спорт. Днес е така, утре може да е друго”, продължи Бала.

„Опитахме се да играем, имаше интересни моменти в този мач. Загубата тежи, след като е в последната минута, но не можем да отречем, че емоцията липсваше. Имаше моменти, в които играхме добре и такива, в които можехме да затворим мача. Както и такива, които да загубим, и така стана. В Чехия стартирахме добре и не успяхме да задържим позитивния резултат. Тук обърнахме мача, но психологията във футбола е много важна. Футболистите дадоха много. Казвам ви, тъй като съм играл на голямо ниво и тези два гола са трудни за направа”, завърши Красимир Балъков на брифинга си.