Селекционерът на националния отбор Красимир Балъков защити централния защитник Николай Бодуров за представянето му срещу Англия. Футболистът на ЦСКА направи първата дузпа за съперника, а сбърка фатално и при третия гол на "трите лъва" само няколко минути след това. 

Но според Бала той е изпълнил изискванията, за които е бил на терена. И впоследствие е бил сменен само като превантивна мярка, а не заради някакво треньорско недоволство спрямо представянето му на терена. 

"Аз ако имам футболисти с игрова практика, ще ги взема. Но знаете колко ми е оскъден изборът. Но от бързината и качествата на Десподов не можем да се лишим. Бодуров си свърши работата, направи нелепа дузпа и го извади малко от равновесие. Извадих го, защото имаше жълт картон и не исках да оставаме с 10 души", заяви Балъков и добави към анализа си на грешките в мача.

"Положителното е, че не се уплашихме, макар че имахме малко по-голям респект към съперника. Въпреки грешките ни, не се уплашихме и играхме хубав футбол. Това е важно. Много съм доволен да вляза и с 5 загуби, но след години да се оправи българският футбол. За мен е важно да работим в насоката, в която го правим, за да се оправи." 

"Щеше да е много по-добре, ако си бяхме вкарали 1-2 гола, а имахме реалните шансове. Нито Чехия, нито Черна гора игра така. Да, паднахме с 0:4, но не показахме лоша игра. Вандерсон, Галин Иванов, Кристиян Малинов, Ивелин Попов играха на добро ниво и изпълниха всичко, което се искаше от тях. Вандерсон вкара различна динамика в отбора и това се искаше от него", заяви Балъков. 

"Не мога да не бъда спокоен, все пак играем с един от най-силните отбори в Европа. Като губиш с 0:4 изглежда много тежко, защото направихме четири индивидуални грешки. Но като игра съм изключително доволен. Положихме основа на една линия, която трябва да продължи, като махнем грешките разбира се."

"Ако Вандерсон беше успял да вкара гол, нямаше да ни направят контра и да получим втори гол. Англичаните щяха да бият център тогава. Изпускаме чист гол напред и получаваме такъв. Но от начина, по който футболистите стояха от първата до последната минута с нужната тактическа дисциплина, съм изключително доволен", сподели още селекционерът на България. 

Той обяви, че има картбланш от ръководството на БФС да налага концепцията си на игра и не се притеснява от резултатите. И е категоричен, че ако загубите натежат и бъде освободен, няма да прави драми при такова решение. 

"Аз докато съм треньор на националния отбор, няма да играя друг футбол. Искам да играем като модерните европейски отбори, ако на някого не му харесва, аз нямам проблеми. Но това се получиха грешки на растежа. 

"Нашия футбол ние си го знаем. Имам зелена светлина от БФС по една концепция, която искам да я вкарам още тази година. Който иска да я използва и да се учи на модерен футбол, ще я ползва. Младежите спечелиха първия си мач, оставихме всички да играят там, започнаха позитивно. Трябва да мислим от сега за 13-14-годишните, ако искаме да стигнем това ниво, което искаме." 

"Задължително трябва да работим всички в една схема националните отбори, ако искаме да възродим футбола. Ние и сега имаме добри футболисти, но те не са научени. И от там идват проблемите на нас, треньорите. Единият проблем е липсата на обучение, а ако имаш добри и научени футболисти, ще ти е по-високо нивото на лигата и футбола."

"Трябва да питате БФС, докато ме търпят и съм начело на тима, ще работя по концепцията. Ако натежат загубите и реши някой да ме сменя, нямам проблем. Аз продължавам по моя път, но аз не решавам нещата", заяви Бала.