Българският футболен съюз излезе с официална позиция след обявените днес санкции, които България ще изтърпи за домакинските си мачове срещу Чехия и Англия в квалификациите за Евро 2020. От родната футболна централа подчертаха, че намаляването на капацитета на Националния стадион „Васил Левски” (с 5000 места за двубоя с „трите лъва” и 3000 за този срещу Чехия) е в такъв размер заради намесата и усилията на БФС.

По информация на GONG.BG наказанията са наложени заради два типа прояви на расистко поведение – чрез скандирания и знаме. От БФС успели да убедят европейската футболна централа да не налага санкция с цялата строгост на правилника, тъй като в последно време именно това е предпочитаният подход от УЕФА. За сметка на това обаче при ново подобно провинение на българските фенове, ще бъдем третирани като рецидивисти и санкциите ще бъдат далеч по-тежки.

Публикуваме пълната позиция на БФС без редакторска намеса:

Ръководството на БФС информира привържениците на българския национален отбор, че капацитетът на Националния стадион „Васил Левски“ ще бъде намален за следващите две европейски квалификации на тима както следва – с 5 000 места за двубоя с Англия на 14 октомври, и с 3 000 места за мача с Чехия на 17 ноември. Причината е наложено наказание от страна на УЕФА за провинения по чл. 14 от Дисциплинарния правилник на централата, а именно – расистко поведение на публиката в срещите с Чехия в Прага и с Косово в София.

Българският футболен съюз държи да подчертае, че несъщественият предвид двете на брой нарушения размер на санкцията се дължи на огромните усилия, положени от всички звена в съюза, на навременната и професионална работа на правните му партньори, както и на уважението, с което БФС се ползва в международните футболни среди; уважение, базирано на постоянната борба на централата с агресията, ксенофобията и нетолерантността по трибуните.

БФС за пореден път призовава зрителите към цивилизовано поведение спрямо съперниците и длъжностните лица и строго осъжда дискриминационното държание на футболния терен и извън него. 

Силно се надяваме в бъдеще да не ставаме свидетели на прояви, които биха поставили възможността българските запалянковци да подкрепят отбора си под огромна въпросителна. От подобна развръзка, вярваме, не печели никой – нито футболистите, нито привържениците, нито България.