Провалите на българските отбори в европейските клубни турнири, белязаха месец юли. До там се стигна, само един български отбор да премине поне един кръг по-напред. Наясно сме, че нивото на българския футбол не е от световна величина, но отпаданията от Милсами и Йелгава, остават завинаги в българския фолклор. Още повече, че от тези два отбора, отпаднаха българските тимове с най-сериозни аспирации за пробив в евротурнирите през миналото лято – Лудогорец и Литекс.

Лудогорец, едва ли не, мислеше вече за мачовете от груповата фаза на Шампионската лига, преди да се сблъска фронтално с действителността. Въпреки големите инвестиции, въпреки новия чуждестранен треньор, Лудогорец се сгромоляса и дръпна толкова рязко ръчната, че катастрофира. Лудогорец сложи рано-рано точка на участието си в Европа, след като бе отстранен от Милсами. В Разград, Лудогорец отстъпи с 0:1, а на реванша в Молдова допусна поражение с 1:2 и така с общ резултат 1:3 безславно и скоропостижно се сбогува с амбициите си за повторно участие в груповата фаза на Шампионската лига. Две поредни години Лудогорец направи великолепни резултати в евротурнирите, но на третата, напук на многомилионната си селекция и завишени амбиции, още в средата на юли се съсредоточи върху битките по родните терени, след като в два мача с молдовския шампион записа две загуби.

Литекс също се провали неочаквано срещу латвийците от Йелгава. В Ловеч взеха колумбийци и португалци, но това не се оказа достатъчно. Литекс катастрофира тежко и се превърна в първия български отбор отстранен от европейските клубни турнири. Провалът на „оранжевите“ доведе и до първата треньорска рокада. Красимир Балъков подаде оставка, която бе приета от ръководството на клуба. Балъков бе сменен от Люпко Петрович. Сръбската легенда обаче, се задържа за кратко на поста си. Той в последствие бе сменен от Лауренциу Регекампф, но това не бе всичко. В Ловеч намериха време да върнат Петрович отново за кратко...

Черно море имаше висока летва за преодоляване в Лига Европа в лицето на Динамо Минск.

Черно море отпадна от евротурнирите, след като изигра слаб мач на реванша срещу Динамо Минск, и загуби с 0:4 в Беларус. Така с общото 1:5, носителят на Купата на България се прости с Лига Европа. Варненци не показаха много футболни достойнства, и бяха тотално надиграни от Динамо. 

Берое бе единственият български отбор, който успя да преодолее поне един съперник в евротурнирите. Срещу Брьондби обаче, старозагорци не си повярваха достатъчно, че могат да надскочат възможностите си и отпаднаха с достойнство. „Зелените“ успяха да преодолеят първия си съперник - литовския Атлантас Клайпеда, след което дойде време за сблъсъците с Брьондби. Старозагорци допуснаха нелепа загуба с 0:1 под Аязмото, а на реванша не успяха да направят чудото и стигнаха само до равенство 0:0.

В същото време започна новият сезон в А група – за първи път с формат от 10 отбора. Проблемите в Лудогорец и изравнените сили между отборите дадоха ясен сигнал за напрегнати моменти в първенството и голяма интрига във всяка една среща. Първото дерби за новия сезон между Литекс и Лудогорец бе изпълнено с емоции и страсти. Люпко Петрович бе изгонен на трибуните при завръщането си в Ловеч. В крайна сметка, Литекс успя да спечели сблъсъка с 2:0 и да сгъсти още повече облаците над Бруно Рибейро и Лудогорец.

Вторият кръг предложи не по-малко зрелищно дерби между Левски и Литекс на „Георги Аспарухов“. Двата тима изиграха много силен мач, в който обаче не успяха да излъчат победител. Те приключиха 2:2 на "Герена", но здравата битка между тях беше опорочена от неадекватните отсъждания на рефера Таско Тасков и помощниците му. Бригадата проспа чиста дузпа за "сините", чист гол за "оранжевите", а накрая спести на два пъти червен картон на Петрус Бумал от състава на гостите. Така двубоят можеше да се развие по съвсем различен начин, като и двата тима могат да се чувстват сериозно ощетени.

Лудогорец впечатли всички със своите гръмки трансфери, които обаче, поне за евротурнирите се оказаха твърде закъснели. Натанаел, Сисиньо, Клаудиу Кешеру и Джонатан Кафу са с отлични визитки, но бяха взети твърде късно, когато българският шампион вече бе приключил евроодисеята си.

Хосеп Мария Бартомеу спечели по категоричен начин президентските избори, след като получи подкрепата на близо половината от гласувалите. По този начин Бартомеу запази политиката на развитие на Барселона, която бе предприета от неговия предшественик Сандро Росей. Основата цел на президента на каталунците е реновирането на „Камп Ноу“ и подписването на нов голям спонсорски договор. Бартомеу осъществи и два трансфера още преди изборите, като подписа предварителни договори с Арда Туран, който бе закупен от Атлетико Мадрид и Алеиш Видал от Севиля. Туран се превърна в седмия най-скъп трансфер в историята на Барселона.  

На трансферния пазар през юли бе достатъчно горещо. Трансферът на Рахийм Стърлинг от Ливърпул, в Манчестър Сити, влезе в тройката на най-скъпите трансфери във Висшата английска лига. "Гражданите" платиха за правата на футболиста 49 милиона паунда. Стърлинг стана най-скъпият англичанин, тъй като първите два трансфера са на чужденци. С осигуряването на 20-годишния футболист, Сити се нареди с 4-ти трансфер от топ 10 в класацията.

Историческа първа титла спечели Чили на Копа Америка, като съсече 4:1 с дузпи, фаворита Аржентина, след 0:0 в игровото време. Така 99-годишното чакане за футболен трофей за “червените” приключи, а народът излезе по улиците на градовете на Чили, за да отпразнува триумфа. Отборът на аржентинския селекционер Хорхе Сампаоли искаше по-силно победата и я постигна. Гаучосите пък продължават да са без трофей от 1993 г., а 4-кратният носител на Златна топка Лионел Меси взе трета поредна калъфка от финал (Копа Америка 2007 и 2015 и Мондиал 2014). 

Хубаво, че бе Александър Везенков, за да се сетим, че България все пак по някакъв начин съществува на баскетболната карта. Везенков осъществи напълно заслужен трансфер в един от грандовете на европейския баскетбол – Барселона. Може само да се гордеем, че Везенков представлява България на такова високо ниво не само на европейския, но и на световния баскетболен подиум.

А какво се случи през август...