Чили спечели за първи път в историята Копа Америка. „Ла Роха“ триумфира насред препълнения национален стадион в Сантиаго. Чили победи на финала Аржентина с 4:1 след изпълнение на дузпи, след като в редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си отбележат гол и завършиха 0:0. В герой за домакините се превърна вратарят Клаудио Браво, който изигра много силен турнир и заключи вратата си във финала. Грешниците за Аржентина от бялата точка се оказаха Гонсало Игуаин и Евер Банега. Аржентина остана в очакване на нов триумф в Копа Америка. Лионел Меси отново не успя да покори върха в турнира с „гаучосите“, но ще има нова възможност да стори това през следващата година.  

Чили започна по-активно мача и наложи дълбока преса срещу своя съперник. Хорхе Валдивия излезе на отлична позиция в 8-та минута, но вместо да стреля реши да търси свой съотборник в наказателното поле на Аржентина и сбърка. "Гаучосите" допуснаха много груба грешка в 11-та минута и топката попадна в Артуро Видал, който ведната стреля отблизо, но Серхио Ромеро успя да се намеси решаващо и да избие.  

Аржентина отговори в 20-та минута, когато Лионел Меси центрира от фаул в наказателното поле на Чили, където Серхио Агуеро отблизо стреля с глава, но Клаудио Браво демонстрира чудесен рефлекс и успя да спаси. 

Чили организира светкавична контраатака в 23-та минута, когато Едуардо Варгас бе изпуснат от Николас Отаменди и настигна едно дълго подаване. Нападателят на Чили обаче позволи да бъде застигнат от Хавиер Масчерано, който го принуди да стреля веднага, а ударът на Варгас бе много неточен над напречната греда в аут. 

Анхел Ди Мария получи контузия в 25-та минута и четири по-късно бе сменен от Есекиел Лавеци. 

Чили

източник: БГНЕС

В добавеното време на първата част аржентинците пропуснаха невероятна възможност да поведат в резултата. Лионел Меси пусна отличен извеждащ пас към Хавиер Пасторе в наказателното поле на Чили. Той върна назад към Есекиел Лавеци, който стреля, но не достатъчно точно и Клаудио Браво успя да боксира. 

Аржентинците се опитаха да наложат контрол върху играта през второто полувреме. Възпитаниците на Херардо Мартино се стремяха да контролират повече топката, но това бе трудно осъществимо заради твърдата игра на чилийските футболисти, която съдията Уилмар Ролдан позволи. Лионел Меси бе много активен, но изключително често фаулиран. Срещу Меси веднага бе извършвано нарушение, когато тръгваше в опит да направи пробив. Играта на аржентинците в последната фаза не се получаваше, а Серхио Агуеро и Есекиел Лавеци бяха твърде инертни. Опитите на Хавиер Пасторе и Лионел Меси се оказаха недостатъчни.

През второто полувреме футболистите на двата отбора в няколко ситуации имаха претенции за дузпи, но съдията Уилмар Ролдан остана безмълвен. 

Второто полувреме започна с груба грешка на Мартин Демикелис. Той подари топката на Алексис Санчес, който след това центрира към Артуро Видал. Той на свой ред стреля с глава, но право в ръцете на Серхио Ромеро. В 66-та минута Алексис Санчес размина Николас Отаменди, а след това намери Артуро Видал в наказателното поле на аржентинците и той стреля, но ударът му бе блокиран от Пабло Сабалета. 

Най-чистото положение за домакините през второто полувреме бе в 82-та минута, когато Чарлс Аранхис пусна перфектен извеждащ пас към Алексис Санчес, който останал сам срещу Серхио Ромеро стреля от въздуха, но встрани от десния стълб на вратата на Аржентина. 

Аржентина можеше да реши всичко във втората минута на добавеното време на мача, когато Лионел Меси подаде към Есекиел Лавеци, а той продължи към Гонсало Игуаин, който съвсем отблизо не успя да намери очертанията на вратата на Клаудио Браво и изпрати топката в аут. 

В края на първото продължение Хавиер Масчерано допусна много груба грешка и не успя да изчисти една топка. Тя попадна в Алексис Санчес, който напредна и излезе сам срещу Серхио Ромеро, но стреля много неточно в аут, над напречната греда. 

Масчерано получи контузия в коляното и едвам доигра второто продължение. Двата отбора не успяха да си вкарат гол и се стигна до изпълнение на дузпи. 

Матиас Фернандес реализира първата дузпа за Чили. Лионел Меси не пропусна и изравни резултата, след като изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Клаудио Браво. 

Серхио Ромеро бе близо до това да отрази удара на Артуро Видал, но все пак топката влетя във вратата на аржентинците за 2:1. 

Гонсало Игуаин изпълни по изключително нелеп начин втората дузпа, като изпрати с все сила топката високо над напречната греда.

За сметка на това Чарлс Аранхис бе точен и направи резултата 3:1. 

Клаудио Браво отрази удара на Евер Банега, който стреля в левия ъгъл на вратата. 

Алексис Санчес реализира четвъртата дузпа за Чили и хвърли целия стадион в екстаз.

Чили за първи път в историята спечели турнира Копа Америка.  

Чили: Клаудио Браво - Маурисио Исла, Гари Медел, Франсиско Силва, Жан Босежур – Артуро Видал, Марсело Диас, Чарлс Аранхис – Алексис Санчес, Хорхе Валдивия (74' Матиас Фернандес), Едуардо Варгас (95' Анхело Енрикес).

Аржентина: Серхио Ромеро - Пабло Сабалета, Мартин Демикелис, Николас Отаменди, Маркос Рохо – Лукас Билия, Хавиер Масчерано, Хавиер Пасторе (81' Евер Банега) – Лионел Меси, Серхио Агуеро (74' Гонсало Игуаин), Анхел ди Мария (29' Есекиел Лавеци).