Родният шампион Лудогорец изпита същински ад по време на визитата си в Грузия на Динамо Батуми, но в крайна сметка постигна целта си и се класира към втория квалификационен кръг за Шампионска лига.

„Орлите“ допуснаха минимална загуба с 0:1 от грузинския първенец и с общ резултат 3:2 продължиха напред, тъй като в първата среща в Разград постигнаха победа с 3:1.

Освен устрема и напористата игра на домакините, то разградчани трябваше да се справят и с отвратителните времеви условия в грузинския град, разположен на Черно море. В хода на целия двубой температурата не падна под 29 градуса, но по-сериозният проблем беше с влажността, която не падна под 86%. това усложни максимално ритъма и дишането на футболистите на Георги Дерменджиев, които в крайна сметка съумяха да постигнат основната си цел при тази визита.

Иначе, „орлите“ можеше и да бъдат отстранени, тъй като Динамо стоеше отлично по терена в хода на почти е целия мач, а грузинците освен гола, на два пъти уцелиха и гредите на Серджио Падт, а също така и друг техен гол беше отменен.

В крайна сметка 13-кратният шампион на България продължава напред в най-силната европейска клубна надпревара и в следващия кръг ще срещне беларуския първенец Динамо Минск.


 

startphoto.bg
48 снимки

Условията за игра в грузинския пристанищен град бяха изключително тежки, след като при старта на мача температурата беше 31 градуса, а влажността над 85%.

Динамо Батуми стартира отлично за себе си двубоя и откри резултата след само 3 минути игра. Тогава домакините разиграха постепенно отляво и пратиха топката вдясно. Вандерсон комбинира с Владимер Мамучашвили, който стреля по диагонала. Диниш Алмейда опита да блокира, ала се получи рикошет, който не остави шансове на Серджио Падт - 1:0.

Лудогорец опита бързо нападение две след това, а Рик Джонатан направи пробив отляво и комбинира с Руан Крус. Нападателят стреля с десния крак, но Карабадзе спря топката и нямаше спасяване от Силва. В петата самочувствието на домакините сякаш дойде в повече, а  Реваз Чатаишвили опита да прехвърли Падт от центъра, но нидерландецът улови спокойно.

Устремът у домакините и техните привърженици беше налице и те реализираха втори гол, който обаче беше отменен. Алеф Сантос проби отляво и даде остър пас към Ялен Блеса. Той опита да завърши атаката, но срита Сонко Сундберг. Играта продължи и топката отиде към Мамучашвили, който вкара, но хърватският рефер свири нарушение за родния шампион след преразглеждане на цялата ситуация чрез ВАР.

След 13 пък отбраната на Лудогорец направи неточност, от която можеше да си изпати. Паата Гудушаири беше изведен сам срещу Падт. Нидерландският вратар излезе да скъси ъгъла, но играчът на Динамо прехвърли и вратата. Секунди след това Динамо уцели и страничния стълб на Падт.

Динамо Батуми тормозеше изключително сериозно "орлите" с нападенията си по двете крила, като главно домакинът експлоатираше левия си фланг. В 19-ата минута Гудушаури се озова сам вдясно по нападението на грузинците, след като преди това Алмейда беше повален в центъра. Той напредна и стреля по диагонала, но Падт спаси.

В 22-ата минута Диниш Алмейда даде пас към Сон по земя, а испанският краен бранител даде извеждащ пас с пета вляво към Рик Джонатан. Бразилецът видя Текпетей и той пое и шутира мощно с десния, но не уцели вратата на Силва - аут. Със сигурност в тази ситуация ганаецът можеше да играе доста по-умело.

"Орлите" започнаха да действат малко по-уверено след двайсетина минути, а пробив на Рик отляво навътре не завърши успешно, тъй като бързоногият офанзивен футболист беше повален пред наказателното на Динамо, ала хърватският рефер не отсъди нищо в конкретната ситуация.

След 27 минути игра реферът Дарио Бел даде една минута почивка за вода на играчите поради тежките условия в град Батуми. 

Постепенно темпото в Батуми се укроти, а три преди края Руан Секо се пребори отлично с двама бранители на Динамо Батуми. Текпетей овладя в наказателното на грузинците и центрира, но твърде остро, за да може Руан да завърши някак. В последната минута на редовното време от първата част Лудогорец уцели напречната греда на съперника. Аслак фон Витри отдясно даде хубав пас към Руан Секо. Бразилският нападател засече от въздуха, но нацели горната греда на Рикардо Силва. 

Четири минути след подновяването Текпетей опита силен изстрел по диагонала отдясно, но Силва легна и спаси удара на ганайския №37 на разградчани. В 53-ата минута на срещата Якуб Пьотровски се пребори чудесно в средата на терена и разпредели вляво за Рик Джонатан, чийто удар отлетя встрани.

След час игра правещият повече от силен мач в тази среща Мамучашвили се освободи и си проправи място за изстрел с левия крак. № 17 на Динамо Батуни го реализира, но Серджио Падт плонжира и спаси. Четвърт час преди края Георги Дерменджиев замени Рик Джонатан, а на негово място пусна в игра Кайо Видал.

Пет минути преди края резервата Кайо Видал получи вляво. Крилото влезе навътре и шутира силно с десния крак, ала встрани. В 88-ата минута Лудогорец направо оцеля насред Батуми, след като Оноре Гомис шутира много силно с левия крак по диагонала, а топката се отби в страничната греда на Падт.

В самия край на двубоя грузинците на два пъти можеха да вкарат пак втори гол в срещата, но Оноре Гомис на два пъти беше неутрализиран от Серджио Падт. В добавеното време на двубоя Серджио Падт забави времето заради проблеми с дишането, а феновете на Динамо започнаха да го замерят с бутилки, което възпрепятства изпълването на началния удар.

Батуми - Ин-янът на Грузия (видео)

FT / ДИНАМО БАТУМИ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0 (1:3 в първия мач)

1:0 Мамучашвили 3'

Шампионска лига, I-ви предварителен кръг, мач реванш

Стадион: "Аджарабет Арена" (Батуми, Грузия)

Рефер: Дарио Бел (Хърватия)

Динамо Батуми:  16 Рикардо Силва – 35 Реваз Читеишвили, 23 Мамука Кобахидце, 14 Леван Карабадзе, 25 Вандерсон – 17 Владимер Мамучашвили, 5 Алеф Сантос, 29 Жеан Виктор – 27 Паата Гудушаури, Ялен Блеса, 7 Оноре Гомис

Треньор: Андрий Демченко

Лудогорец: 1 Серджио Падт – 17 Сон, 26 Сонко Сундберг, 4 Диниш Алмейда, 16 Аслак фон Витри – 6 Якуб Пьотровски, 18 Ивайло Чочев, 30 Педро Нареси – 7 Рик Джонатан, 99 Руан Секо, 37 Бърнард Текпетей

Треньор: Георги Дерменджиев