Лудогорец се готви да направи първата крачка към участие в новия формат на Лига Европа. Шампионите излизат срещу молодовския Петрокуб в първия мач от плейофите за влизане в същинската фаза.

Срещата е от 21:00 часа в Разград. Двубоя можете да гледате по DIEMA SPORT, както и да проследите в развитие в Gong.bg.

Лудогорец гледа към основната схема на европейските клубни турнири за 11 път във своята история. Този път обаче ще е исторически.

Позовавайки се на специалните разяснения от Европейската футболна централа (УЕФА) от началото на този сезон в ход влизат сериозни промени, които УЕФА въведе в регламента на трите си клубни надпревари. От 32 отборите в основната схема стават 36, автоматичен софтуер ще има дейна роля в жребия, а познатата ни групова фаза остава в историята.

От групи с по 4 тима основната схема вече ще постави всички отбори в общо класиране, но все пак разделени в урни. По 4 такива за Шампионска лига и Лига Европа, както и 6 за Лигата на конференциите.

В първите два турнира всеки отбор ще играе общо 8 мача срещу 8 различни съперници. 4 като домакин и 4 като гост с опонент от всяка урна. Докато в Лигата на конференциите мачовете ще са 6, колкото са урните.

В Лига Европа първите 8 в класирането на основната схема ще прогресират към осминафиналите, а заелите местата между 9 и 24 ще играят плейофи, които биха ги изпратили към вече познатата ни непроменена фаза - от осминафиналите до финала.

В тази връзка, отстранявайки Петрокуб, Лудогорец ще си гарантира поне още 8 мача в Европа, продължаващи и през януари 2025 година, както и сумата от над 3.5 милиона евро.