Кметът на Пловдив Иван Тотев коментира пред Дарик радио ситуацията със стадион „Христо Ботев“. Преди няколко дни Тотев се срещна с представители на „канарчетата“ и днес разкри подробности за разговорите. Той призна, че ситуацията с „жълто-черните“ е по-сложна от тази с Локомотив.

„При Ботев нещата са по-сложни. Ситуацията е доста комплицирана, защото има сключен концесионен договор, който в момента е актуален. Тече и срокът, в който трябва да се завърши проектът. Има закъснели концесионни плащания – за тази година няма извършено плащане. Имаме различни идеи, по които може да работим“, каза Тотев.

Той допълни, че изключва разваляне на концесията. „Темите „разваляне на концесия“ и „продажба на терен“ не са актуални и ги изключваме. Концесионният договор е сложен и няма предвидена точка за развалянето му по взаимно съгласие. Ако това се случи, има сериозни неустойки в размер на минимум 30 млн. лева. Много ни е сложен разговорът, но имаме желание да търсим варианти. Не е невъзможно да  развалим договора, но ако това се случи, Община Пловдив ще си има собствен футболен клуб в лицето на Ботев Пловдив. Нито общинското ръководство иска този вариант, нито за пловдивчани е добър вариант“, допълни още кметът на Пловдив.

Това, което търсим е намирането на източници и форми за финансиране. Има варианти разиграни на маса, но не са за публично произнасяне. Нито ние, нито държавата можем да подкрепим футболния клуб при съществуваща концесия. Самият договор за концесия не позволява такова нещо“, каза още Тотев.