От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

ДОВОЛЕН ЛИ СИ ОТ ЛЕВСКИ ПРЕЗ 2010 ГОДИНА?

- За Левски есента на 2010 година беше най-добрата от времето на Станимир Стоилов насам. Тимът не е играл така от 2005 и 2006-а, когато бяха пробивите в Купата на УЕФА и Шампионската лига. Изглежда отново има истински отбор, който има амбиции да гони успехи и на европейската сцена. През лятото тимът сякаш се прероди след слабия сезон 2009/2010. Под ръководството на Ясен Петров отборът демонстрира изключително голямо израстване и Левски може да получи само суперлативи за участието си в Лига Европа. Сините не се опитваха да излъжат съперниците си, както в повечето случаи правят българските отбори в Европа, а показаха, че искат да се надиграват и да доминират на терена. Левски бе много близо и до класиране напред. Не успя, но с представянето си вдъхна оптимизъм за бъдещето.

РЕШЕНО ЛИ Е БЪЛГАРСКОТО ПЪРВЕНСТВО ИЛИ ИНТРИГАТА ОСТАВА?

- Литекс иска на всяка цена да стигне до нова титла, за да се опита да стигне до джакпота от Шампионската лига, след като не успя през това лято и едва ли ще позволи да бъде изместен от първата позиция, дори и след съгласието за чужди съдии. По-надолу - интересно ще ми бъде дали Локомотив Пловдив и Берое ще успеят да се преборят за евроквота с обичайните заподозрени ЦСКА и Локомотив София.

ЛЕВСКИ ПОДОБРИ ПОСТИЖЕНИЕТО СИ В ЛИГА ЕВРОПА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА – ТОВА РЕАЛЕН СКОК НАПРЕД ЛИ Е?

- През 2009 година участието на Левски в Лига Европа бе по-скоро протоколно. При евроизявите си през 2010 година Левски демонстрира футбол, какъвто хората по стадионите искат да гледат и бе много близо до излизане от групата, а това, както виждаме, е нещо трудно постижимо за български отбор. В последните години само 3 пъти наши тимове са играли в Европа напролет. Левски на два пъти и Литекс - един. ЦСКА например, който в миналото 3 пъти е стигал до полуфинал в Европа, в последните 20-ина години нито веднъж не успява да продължи с евроучастието си и след Нова година. С оглед на тази статистика 7-те точки на Левски в групите на Лига Европа са прилично постижение за състав, който е на само няколко месеца. Ако беше бит и тима на Лил, който е лидер във Франция, точките щяха да са 9 и щяха да са достатъчни за продължаване напред.

КАКВО БЕ НИВОТО НА РОДНИЯ НИ ШАМПИОНАТ?

- Какво да кажем за А група при положение, че някои футболисти ни отиват в отбори от дъното в Румъния и Израел вместо да играят в родните грандове. Пресни примери са Атанас Борносузов, който избра Астра Плоещ пред Левски и Вальо Илиев, който отиде в заплашения от изпадане Университатя Крайова, а не в ЦСКА. Миналото лято Макриев също отказа на Левски, заради Ашдод. Докато в другите страни влагат адекватни пари във футбола и имат стратегия за развитието му, ние седим на едно място, а мачовете се играят на рушащи се стадиони, които са на 90% празни. Литекс направи комфортно за зрителите стадионче, но за малшанс в Ловеч има една шепа фенове. Тук се сещам за Черноморец и проекта на Красимир Балъков. В Бургас хвърлиха милиони на вятъра и почти затриха другия местен клуб - Нефтохимик, а единственото наистина полезно нещо от цялата работа е новата тренировъчна база на акулите, дано от там излязат талантливи юноши, тъй като в България се броят на пръсти школите, които предлагат на възпитаниците си добри условия за развитие.

МНЕНИЕТО ТИ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ТИМ – ОСТАНАХА ЛИ ШАНСОВЕ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ЕВРО 2012?

- Според мен нямаме място на Евро 2012. Ивелин Попов много ясно го каза наскоро – „националният отбор заприлича на жълт вестник”. Наскоро играхме контрола със Сърбия, тим, който би трябвало да бъде от нашата черта. Сърбите обаче имат играчи, които са титуляри в Интер, Челси, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Манчестър Сити, Борусия Дортмунд... А къде играят нашите национали с изкючение на точно петима - в Терек Грозни, Васлуй, Алания Владикавказ, Касъмпаша, Шериф Тираспол, Ашдод, Ростов на Дон и други отбори. На такова ниво сме, на което трябва да взимаме пример от селекции като Черна гора, които компенсират липсата на класа с голяма мотивация и отборен дух. При нас обаче е спорно дали може да има силен колектив при тези размени на плеймейтки и фолк певици, които се наблюдават напоследък.

ПРАВИЛНО ЛИ ПЪРВИЯТ ЧУЖДЕНЕЦ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЧЕЛО НА А ОТБОРА Е ТОЧНО ЛОТАР МАТЕУС?

- Да, наистина е странно, че след като БФС реши да развърже кесията и да покани чужд треньор, избра точно Лотар Матеус за национален селекционер с оглед на CV-то му. Един поглед върху треньорската визитка на Матеус показва, че е бил начело на 5 клубни отбора и на Унгария, като най-големият му успех е влизането в Шампионската лига с тима на Партизан, с който преди това става и шампион. Печелил е и титлата на Австрия, където бе част от треньорски тандем, в който основната действаща фигура бе Джовани Трапатони. И какво излиза от статистиката - че Лотар Матеус за 8 години като наставник няма повече успехи от предшественика си Станимир Стоилов. Според мен трябваше да се избере доказан наставник като Хуанде Рамос или Свен-Йоран Ериксон например. Друг е въпросът дали те биха се съгласили да водят България. Рамос пое Днепър Днепропетровск, като се обвърза с 4-годишен договор, значи едва ли е чак толкова недостъпен. Ериксон пък оглави втородивизионния Лестър Сити, работеше и в четвъртодивизионния Нотс Каунти и с националния отбор на Кот Д’Ивоар. Можеше пък и да се съгласи да поеме България. В БФС трябваше да приемат много по-насериозно задачата за търсене на нов национален селекционер, а не да се спрат на първия възможен.

МОЖЕ ЛИ ЛЮБИМИЯТ ТИ ЛАЦИО ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ТИТЛАТА ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН?

- За съжаление в модерния футбол парите са главна движеща сила, а президентът на орлите Клаудио Лотито не разполага с достатъчно. Еди Рея е доказан треньор и през лятото успя да направи един много симпатичен отбор, който обаче има нужда от още класни играчи, за да може да гони високите целите, които трябва да има тим като Лацио. Задължително ни трябва още един нападател, но дали Лотито ще отпусне пари и колко... Лошо ще и ако се контузи някой от основните играчи, защото няма кой да го замени. Лацио изостава на само три точки от лидера Милан и ако подобри представянето си като гост може да завърши сезона в тройката или четворката. За титла ще бъде много трудно, въпреки че Ернанес навлиза в невероятна форма и се превръща в лидерът, който може да поведе отбора към първо Скудето от 11 години насам.

КАК ОЦЕНЯВАШ ИЗБОРА НА КАТАР ЗА ДОМАКИН НА МОНДИАЛ 2022?

- Според мен това бе най-добрата кандидатура. Другият кандидат за домакин през 2022-а бе офертата на Япония, но там имаше световно първенство точно преди 8 години и не би било правилно след още 12 отново да бъде там. Катарците разполагат със страшно много пари и са страшно амбицирани да се докажат пред света. Мисля, че това ще бъде един перфектно организиран шампионат. Докато изборът за домакин на Мондиал 2022 изглежда правилен, това не се отнася за вота за Мондиал 2018, който бе даден на Русия, а да спечели заслужаваше Англия.

КОЙ БЕ НАЙ-СИЛНОТО ФУТБОЛНО ПЪРВЕНСТВО В ЕВРОПА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА?

- Английското. Висшата лига е най-гледаното първенство в света и точно затова Мондиал 2018 трябваше да бъде в Англия - меката на футбола в Европа. ФИФА обаче се разсърди на островитяните, които уличиха световната централа в корупция и взе решение в своя полза, ощетявайки любителите на футбола. Не знам как подчинените на Сеп Блатер решиха, че мачовете от Световното първенство не трябва да се играят на Анфийлд, Уембли и Олд Трафорд, където почти всеки фен на футбола мечтае да стъпи, а в Краснодарск, Сочи, Саранск, Нижни Новгород, Казан и Ярославъл.

ИЗВЪН ФУТБОЛА – В КОЙ СПОРТ У НАС ЛЕВСКИ БЕ НАЙ-ДОБЪР ПРЕЗ 2010 ГОДИНА?

- Тук едва ли може да има друг отговор освен борбата. През 2010 година България има едва трима световни шампиони в олимпийски дисциплини, като и тримата бяха в борбата. Двама от тях са от Левски - Станка Златева и Михаил Ганев.