Безсмислената последна среща от група D на Европейското първенство по баскетбол между Украйна и Белгия лиши България от участие във втората фаза на шампионата. Украинците се наложиха със 74-61 точки в мач без абсолютно никакво значение и за двата състава, които играха в него. Успехът им обаче изпрати във Вилнюс Грузия, вместо България, въпреки че победихме грузинците в прекия двубой.

Десетте точки, с който го сторихме обаче, не бяха достатъчни сами да се класираме напред, и трябваше да изчакаме развитието от последния мач в групата, чийто първи две места заеха съответно Русия и Словения.

Целият национален отбор седна в ложата, за да наблюдава с надежда изявите на Белгия, и те се оправдаха в първата част. Във втората обаче Украйна започна да мачка по всички параграфи, докато белгийците съвсем спряха в края на полувремето. Бързи нарушения натрупаха основните им играчи, а след почивката тотално се отказаха да се мъчат. Томас ван дер Шпигел дори напусна с контузия, макар че още през първото полувреме НБА играчът на Украйна Кирило Фесенко да стори същото.

Белгийците стреляха ужасно, и загубиха борбата, а изоставането им все си беше около 20 точки, нараствайки прогресивно към края на двубоя. От другата страна Украйна показа за пореден път стойностни неща, и в двете фази на играта, и съвсем заслужено взе победата.

Въпреки нея, Украйна и Белгия са съответно на предпоследно и последно място в група D.

Русия, Словения и Грузия в този ред продължават напред, а България финишира с две победи и три загуби на четвърта позиция в групата, след достойно представяне на първенството в Литва.