Русия спечели първото място в група D на Евробаскет 2011, след като се наложи в невероятно драматичен сблъсък над основния си конкурент Словения, с кош в последната секунда, на Сергей Моня. За него това бяха първи точки от игра, но фактът бе без значение, след като донесе успех с 65:64 за Сборная. През целия двубой словенците водеха, което направи разочарованието им още по-голямо. И двата състава продължават във втората фаза на Европейското, но резултатът помежду им ще се зачита във втората група.

Горан Драгич отново бе далеч от обичайното си ниво, и приключи само с четири точки за Словения. Еразъм Лорбек бе най-резултатен за тима с 14. За Русия Андрей Воронцевич реализира 18, а Виктор Хряпа – 10. Руснаците продължиха с кошмарния си процент стрелба от наказателната линия, като отбелязаха само пет от 12 опита, но това не се оказа решаващо в края.

Точно като баскетболистите си, и феновете на Сборная бяха на суперниво в залата в Клайпеда, и въпреки конкуренцията на многобройна грузинска агитка, обраха точките в тази категория.

ВИДЕО: Русия номер едно в група D, и на баскетбол, и на фенове

източник: Gong.bg

Многобройна цветна група от Русия подкрепяше тима си през целия му престой в литовския пристанищен град, опъвайки неизменно поне десетина знамена,  и огласяйки залата с барабан. Нарисуваните лица на болелщиките пък буквално се разтапяха от напрежение, докато чакаха поредния успех на любимците им.