Българският национал по баскетбол записа поредна страница от историята, с победата си над Грузия със 79:69 в последния си мач от група D на Европейското първенство в Литва. Момчетата на Росен Барчовски вече записаха исторически първи успех от 22 години насам, срещу Белгия, но изиграха и още силни мачове, като този с Грузия, а преди това със Словения и Русия.

Пределно мобилизирани от възможността да продължат във втората фаза на надпреварата, българските играчи хвърлиха страхотни усилия.

България водеше в първите три минути от двубоя, но грешни отигравания в нападения предоставиха водачеството на Грузия при 7:5. Нашите национали се справяха в защита под коша, но оставяха непокрити грузинските стрелци на тройката, което мигновено започна да намира отражение в резултата. В средата на частта авансът на Грузия достигна седем точки, но тройка на Павел Маринов ги свали на четири, след което неуспешен шут на Заза Пачулия предостави шанс да се доближим само на кош от съперника. Това се случи с хубав пробив, завършен пак от Маринов, а негови негов далечен шут – седмата му поредна точка в мача – изравни резултата до 15:15, седем минути и половина след началото на двубоя. Близнаците Иванови успяха в последните две атаки на България, а от другата страна Грузия сътвори куп глупости, които ни помогнаха да приключим четвъртината с четири напред, след серия от 10-0 – 19:15.

Серия от 7-2 за грузинците от началото на втория период пак промени водачеството в тяхна полза, като техните попадения не дойдоха и без помощта на пропуските от българска страна, и бавното организиране на последвалите защити. Близо две минути двата състава не си отбелязаха, преди Маркоишвили да ни наниже тройка за 21:24.

Четири минути преди полувремето нещата се обърнаха за България отново след тройка на Божидар Аврамов и ефектна забивка на Маринов, до 27:26. Две наши леки грешки обаче не позволиха да градим отгоре, и скоро грузинците наново дръпнаха с четири при 31:27. Росен Барчовски направи тотална смяна на състава в този момент, като нито един от титулярите не остана на паркета. Грузинците се опитаха да ни улеснят, като направиха поредица фаулове под нашия кош, но това само допринесе за процента ни от наказателната линия да спадне драстично, вместо да намали изоставането, и минута преди почивката то бе пет точки. Роулънд я свали с тройка, Маркоишвили отговори, но нашият натурализиран гард не се забави, и вкара още една тройка. Почти със сирената Заза Пачулия бе оставен лесно да отбележи от средно разстояние, за да се оттегли Грузия с три точки аванс – 37:34.

Въпреки че Пачулия не се забелязваше много в тези първи 20 минути, неусетно той бе реализирал вече 11 точки, плюс четири борби. Лидер на България през първото полувреме бе Роулънд с 12 точки, Павел Маринов регистрира девет, а Калоян Иванов бе с пет точки и пет борби.

ВИДЕО: Намачкахме Грузия на Евробаскет в Литва!

източник: Gong.bg

Ърл Роулънд стартира подобаващо третата част, с тройка, която изравни резултата на 37:37. Оттам обаче пропиляхме следващите си три атаки, а миговете разсейване в защита ни донесоха седем точки изоставане, три минути след началото на полувремето. Грузинците продължиха да ни държат в мача със своите недомислени изяви, и кош на Деян Иванов ни остави само на две отзад.

Удареният в прасеца предишната вечер Заза Пачулия се свлече на терена точно в средата на третата част, с явни болки, и бе принуден на напусне игрището. Калоян Иванов изравни до 43:43. Американците в двата състава си размениха по тройка, а след това две „сухи” минути запазиха равенството на таблото. Играта вървеше кош за кош в оставащите минути, но тройка на Маркез Хейнс пак изведе Грузия напред след три части – 55:52. Осем точки в тази четвърт реализира Роулънд, а Филип Виденов отбеляза първите си две, от фаул линията.

За пореден път грешките ни натежаха в началото на последната част, и само след минута от нея се озовахме с шест назад – 58:52. Деян Иванов вкара първия ни кош в тази четвърт, след като вече бяха изминали две минути от нея, но не материализирахме никаква възможност впоследствие, за да пуснем Грузия със седем напред. Виденов вкара от игра за първи път седем минути преди големия финал, но шансът да се доближим само на точка от противника се изплъзна с хвърлена в еърбол топка. Още преди средата на частта бяхме изчерпали и лимита си от нарушения, което съвсем усложни задачата, въпреки продължаващото отсъствие на Заза Пачулия. Успяхме да намалим до две точки пасива си, три минути преди сирената, а Роулънд проби за 67:67. В този момент се завърна и Пачулия, но с 2.12 на таблото Калоян Иванов наниза тройка и България поведе!

Сграбчихме момента с добра защита, Деян Иванов наниза нови две точки, а Божидар Аврамов добави пропуск на Роулънд, за 74:67, и само минута и 17 секунди до края. Боиша пропусна два пъти от фаул линията, а Филип Виденов отговори с два точни за България. Въпреки че Грузия вкара в следващата си атака, нашите момчета отговориха с кош и фаул на Божидар Аврамов, а на таблото светеха само 18.1 секунди. Божо вкара, за 10 точки в наша полза, и така приключи двубоят – 69:79.

ВИДЕО: Намачкахме Грузия на Евробаскет в Литва!

източник: Gong.bg

С 25 точки за България завърши големият Ърл Роулънд, който изигра фантастични мачове в Клайпеда. Този път той имаше солидна подкрепа от близнаците - Деян с 12 точки, а Калоян с 15 плюс девет борби. Само шестима баскетболисти вкараха за България - Виденов, Маринов и Аврамов добавиха по девет, като капитанът Виденов направи и седем асистенции.

Родните национали биха и с комбинативна игра - 19-те асистенции се оказаха крайъгълният камък за успеха, плюс отличния процент от тройката.

Виктор Саникидзе бе най-резултатен за Грузия с 18 точки.