Отборът на Сърбия изпадна в небивала радост след класирането на финала на Световното първенство по баскетбол. В същото време, чувствата на французите бяха на другия полюс.

Класирането на Сърбия е първо след титлата от 2002-а година, когато отборът, тогава под името Югославия спечели златните медали на шампионата в Индианаполис. Преди четири години в Истанбул Сърбия остана на четвърто място, след като загуби спора за бронза от Литва, а преди това падна в оспорван полуфинал от домакина Турция.

На финала в Мадрид чака САЩ, но Сърбия вече изпълни повече отколкото са очаквали фенове и специалисти преди първенството.

Настоящият европейски шампион Франция загуби от Сърбия с 85:90 точки и ще спори с Литва за бронзовите медали в Мадрид. Французите обаче сътвориха най-голямата изненада на шампионата, отстранявайки домакина Испания на четвъртфиналите.

Водени от уникалния в полуфинала Никола Батум, който завърши с 35 точки и 8 тройки, французите не успяха да осъществят докрай късния обрат, който започнаха срещу сърбите и напуснаха тъжни паркета.