Квалификациите за Световното първенство по баскетбол през 2019-а година скоро ще определят всички участници във втория етап.

Нови 6 се присъединиха към вече осигурилите си участие във втория кръг. Тунис, Камерун и Нигерия са първите три държави от Африка, които продължават напред. От Европа място във втория кръг си осигуриха Босна и Херцеговина, Чехия и Русия.

Във втория етап ще участват общо 60 отбора от цял свят като 42 вече са сигурни и остават 18 свободни места.

Ето каква е ситуацията в зона Европа:

В група А напред се класираха Испания, Словения и Черна гора. Беларус отпадна.

В група В отборите на Турция, Украйна и Латвия се класираха, а Швеция отпадна.

В група С съставите на Литва, Унгария и Полша продължават, а Косово е аут.

В група D Италия и Холандия продължават, а Румъния и Хърватия са в спор за третото място.

В група Е Франция, Русия и Босна и Херцеговина се класираха, а Белгия отпадна.

В група F Чехия е единственият тим, който вече се класира. Финландия ще продължи, ако победи Исландия или ако Чехия бие България. Исландия ще продължи, ако победи Финландия. България ще продължи, ако бие Чехия или ако Финландия бие Исландия.

В група G тимовете на Германия и Сърбия продължават напред. Грузия ще се класира ако победи Австрия или загуби с по-малко от 14 точки. Австрия ще се класира, ако победи Грузия с повече от 15.

В група Н Гърция се класира, а Естония ще продължи, ако бие Гърция или ако загуби, но Израел надвие Великобритания. Ако Израел бие Великобритания също ще се класира, както и Естония. Ащо Естония бие Гърция, Великобритания трябва да бие Израел със 7 точки, за да продължи. Ако Гърция бие Естония, Великобритания ще се класира, ако бие Израел. Ако Великобритания надви Израел с най-малко 22 точки, тогава Израел ще отпадне, а Естония ще продължи.

Най-добрите 31 отбора от втория етап на квалификациите ще се присъединят към Китай на Световното първенство по баскетбол за мъже между 31-и август и 15-и септември 2019-а година.