Българският национален отбор по баскетбол постигна изключително важна победа в квалификациите за Световното първенство догодина. Момчетата на Любо Минчев победиха драматично с 88:86 Исландия в залата в Ботевград и запазиха шансове да продължат напред в пресявките. 

Мачът беше изключително равностоен и премина през редица обрати. В крайна сметка всичко се реши в последните секунди. Тогава 11 секунди преди края и две точки аванс за "лъвовете", на линията за изпълнение на наказателни удари застана звездата ни Александър Везенков. 

Вече бившият играч на Барселона обаче пропусна и двата фаула и даде последната дума в мача на северняците. Но точно 0.7 секунди преди края Хаукур Палсон изпусна стрелбата си от зоната за три точки и победата остана за домакините. 

Иначе мачът предложи много емоции на феновете. Първо нашите момчета започнаха силно и поведоха, но всичко вървеше точка за точка и най-голямата ни преднина в първата четвърт беше само четири точки. 

През втората четвърт неколкократно исландците излязоха напред в резултата, преди в заключителните ѝ моменти отново да овладеем инициативата и в крайна сметка мачът да навлезе в почивката си при две точки аванс за България при 45:43. 

В началото на третата четвърт се стигна и до най-голямата разлика за един от двата отбора в течение на целия мач. "Лъвовете" поведоха с 10 точки при 55:45, но последва серия от 15:0 за Исландия и съперникът сътвори пореден обрат. 

До края на третата четвърт гостите бяха много по-вдъхновени и на моменти поведоха с 8 точки. Все пак последната част започна при само три точки изоставане на България от 65:68 и интригата остана с пълна сила до края. 

Българите бързо осъществиха поредния обрат в мача и успяха да устискат аванса си до финалната сирена. Не се премина и без драми, след като водехме с 6 точки по-малко от минута преди края, но допуснахме исландците да се доближат на един изстрел от тройката от победата. Но в крайна сметка запазихме преднината си и спечелихме мача. 

С най-много точки се отличи Александър Везенков, който наниза 19 точки. Божидар Аврамов и Станимир Маринов добавиха по 13, а с 12 завърши Христо Захариев. Той добави и 9 борби и беше с най-голям актив по този показател от нашия отбор. Маринов имаше най-много асистенции - 5. 

Хлинур Берингсон направи силен мач за Исландия и завърши мача с 16 точки и 7 борби. Мартин Хермансон и Хаукур Палсон нанизаха по 14 точки, а натурализираният Кристофър Ейкокс се отличи с 12. Тези техни усилия обаче не се оказаха достатъчни за успех. 

След тази развръзка българският отбор има вече актив от две победи и три загуби и за момента е втори в групата, но преди изиграването на мача между Чехия и Финландия. С актив като нашия са и исландците. В последния кръг гостуваме на Чехия в понеделник.