Неразбирателството между световната федерация по баскетбол ФИБА и Евролигата продължава и засега няма изгледи несъгласията да бъдат изгладени.

Последната причина за размяна на обвинения е обявеният календар на Евролигата и Еврокъп, който според ФИБА не е съобразен с планираните прозорци за националните отбори през ноеммври 2017-а година и февруари 2018-а година.

Според ФИБА така се създава нов повод за конфликт между клубовете, играчите и националните федерации, а самите баскетболисти ще трябва да избират между клубовете и националните си отбори.

Именно това ще е най-големият проблем за държавите, когато дойде моментът да съберат националните си отбори за световните квалификации на първо време.

От НБА вече обявиха, че няма да пускат баскетболистите за планираните прозорци, които ФИБА е насрочила, а същото се очаква и от клубовете, които участват в Евролигата и Европа.

Засега родните национали, които биха могли да са потърпевши са: Александър Везенков, който е играч на Барселона, Йордан Минчев, който е собственост на Фенербахче и натурализираният американец Дий Бост, който подписа с Жалгирис и също ще играе в Евролигата през следващия сезон, и съответно България може да се лиши от услугите им при участие в същинските световни квалификации.

Световната федерация твърди, че има международна подкрепа за своя нов календар за квалификациите за континенталните надпревари.