Новата система на състезанията поставя играчите на първо място, твърдят от ФИБА в ново комюнике. Според шефовете на световния баскетбол новата структура на календара не само дава шанс на баскетбола да постигне целия си потенциал, но също така помага на играчите да намалят натоварването си.

При предишната система топ-играчите попадаха в ситуация на целогодишни ангажименти - с отдаване на националния отбор веднага след края на клубния сезон, пише официалният сайт на родната баскетболна централа.

„Баскетболът е за играчите“, твърдят от ФИБА. „Техният талант пълни залите, повишава рейтингите на телевизиите, носи финансови дивиденти и кара младите да играят.“

За пръв път играчите могат да имат истинска лятна почивка веднъж на четири години без състезания с националния отбор, в които да играят. Освен това ще разполагат и с пълен месец за възстановяване в годините със Световно първенство и континентални шампионати.

От ФИБА обобщават, че новият формат за квалификациите за големи турнири ще доведе до намаляване на натоварванията за играчите с около 26%. Причината е намаляването на времето за подготовка за квалификационните мачове.

Това рязко ще намали риска от контузии, което е една от основните грижи, както на ФИБА, така и на играчите.

Времето за подготовка сега е лимитирано 28 дни (4 седмици) преди всяко голямо състезание – Олимпийски игри, световно първенство, континентални първенства. Преди това беше 5 седмици.

Квалификациите, които са през ноември (2017-2018), февруари (2017-2018) и юни (2018) означават събиране на отборите само за два дни тренировки преди мачовете. Само през септември 2018 г. мачовете са след ваканционен период за играчите и те ще имат максимум 14 дни за подготовка.

Заради новия форматна провеждане на квалификациите е възможна промяна на състава на отборите за всеки прозорец. Така натоварването ще бъде разпределено на повече играчи. А тъй като мачовете ще бъдат разпределени през цялата година, повече играчи ще получат честта да играят за националния отбор. Така повече от тях ще имат възможност да развият таланта си и да получат по-добър шанс за кариерно израстване.

Новите възможности за младите играчи от страните да играят на международно ниво и ще помогне на по-малките страни да развиват, на изгряващи звезди да играят срещу по-силни отбори и да подобряват качествата си.

Отсъствието на играчите от НБА в два от прозорците ще предостави повече възможности на други талантливи състезатели да изгреят и да се превърнат в лидери на националните си отбори и евентуално да станат следващите звезди в страните си.

Новата система не е първият случай, в който ФИБА се съобразява с изискванията на играчите. През 2015 година отборите играят по 9 мача, за да стигнат до финалите на ЕвроБаскет, за разлика от 2013 г., когато мачовете са 11. През 2017 г. тези два допълнителни дни в програмата дават възможност на играчите да починат и гарантира, че всеки отбор ще има максимум два поредни мача.

Най-важното, според ФИБА, е, че новата система на провеждане на състезанията ще предложи нови възможности за младите играчи от повече страни да играят на международно ниво.