Националният отбор на Финландия по баскетбол по всяка вероятност ще бъде без двама от основните си играчи за гостуването на България от група F на световните квалификации.

Двубоят е в петък в Ботевград.

Глушков към баскетболистите: Характерът ще бъде решаващ

Гардовете Сасу Салин и Петери Копонен са заети с мачове на клубните си отбори Уникаха Малага и Барселона в Евролигата и няма да бъдат на разположение на старши треньора Хенрик Детман, пиша пресата във Финландия.

Спорният министър на Финландия Сампо Терхо е изпратил писма до двата испански клуба с искане играчите да бъдат освободени от задълженията си, но това едва ли ще се случи. От Барселона са отказали да пуснат Копонен, докато ръководството на Уникаха е заявило, че Салин сам трябва да избере дали да играе за националния тим, но ако не се яви за предстоящия мач с ЦСКА Москва, го очаква солена глоба.

Барселона приема късно тази вечер Макаби Тел Авив, докато Уникаха играе в петък с ЦСКА Москва.

Минчев обмислял други варианти за натурализирани чужденци

В щаба на националния отбор на Финландия таят надежда, че Салин все пак ще може да помогне на тима поне в квалификационния мач с Чехия в понеделник, но и това изглежда малко вероятно.

Със сигурност Финландия ще престигне в Ботевград и без най-добрия си играч - тежкото крило Лаури Марканен, който е зает с двубоите на Чикаго Булс в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

"Очаква ни труден мач срещу България. Ако погледнете техните отбори, не само този по баскетбол, но и футболния например, ще видите, че те предпочитат здравата физическа игра", заяви помощникът на Детман Юка Тояла.

В групата на Финландия за срещата са включени 14 баскетболисти. /БТА