Баскетболистът Александър Везенков се завърна на родна земя за предстоящите мачове на България от световните квалификации.

Националът бе до последно под въпрос, тъй като се изчакваше дали ще бъде освободен от клубния си тим Барселона.

Потвърдено: Националният тим с Везенков от четвъртък

Баскетболистите ни започват участието си в квалификациите на 24 ноември в 19:00 часа в "Арена Ботевград" срещу Финландия.

“Беше много трудна седмица. Първоначално искам да благодаря на Барселона и на треньора, че ме пуснаха да дойда да играя. Те осъзнаха колко са важни за мен тези двубои. Искам да благодаря и на семейството ми и на приятелите, защото това наистина бе една много различна и трудна седмица”, призна Везенков.

“Трябва да се намери баланса в комуникацията. Аз говорих с ръководството, те говориха с мен. До последно чакахме да разберем дали някой ще е контузен, дали ще има проблеми. Треньорът и ръководството много ми помогнаха, говорихме почти всеки ден. Те искаха да ме пуснат, след като осъзнаха колко е важно за мен това в психологически аспект. Мисля, че това беше най-доброто решение”, каза той.

“Много съм мотивиран за предстощите квалификации. Виждам момчетата как тренират и че са готови. Не трябва да се пренавиваме. Отиваме да играем за първи път през сезона. Финландия също ще са без ключови играчи, но това не бива да не успокоява. Треньорът си знае най-добре работата и плановете. Вече говорих с момчетата и треньора и мисля, че ще изиграем един добър мач”, допълни Везенков.

Българинът пропусна седем поредни двубоя на Барса, тъй като не бе включен в групата от треньора на каталунците Сито Алонсо.

“Не знам дали това, че Барселона печели или губи е в момента решаващо за това кой ще остане извън групата и кой не. Продължавам да си тренирам. Аз съм напълно готов. Който мисли, че съм дошъл тук, без да съм готов, това е абсолютно невярно. Две седмици само не съм играл и съм готов за битка, от там нататък треньорът решава. Има много нови играчи и много от тях играят на моята позиция. Говорихме с Барселона и те казаха, че са много доволни от мен, но това е баскетболът, това е спортът. В такива моменти трябва да се покаже характер и това може само да ме мотивира да продължавам да работя и да се върна позициите”, категоричен е българският национал.

“Много ще се радвам залата да е пълна в петък. Мисля, че може да се постигне. Показахме и ние, и феновете, че заслужаме залата да е пълна, баскетболът да е на високо ниво и защо не това да е един добър старт за бъдещето. Най-хубавото за мен е, че играя в Ботевград, където са майка ми и баща ми. Хората ще са много важен фактор”, заяви Везенков.

“Не знам какви са очакванията на хората, но аз познавам Финландия. Знам, че имат играчи от Еврокъп, имат играчи, които са на много високо ниво. Макар че тримата най-добри на 99% няма да дойдат, Финландия си остава опасен отбор, с добра физика. Не трябва да ги подценяваме. Надявам се те да поценят нас”, каза още той.

“В баскетбола са трудни нещата, но се надявам да се променят. Хората искат да гледат най-добрите и това заслужават”, завърши Везенков.