С попадение на Димитър Бербатов Фулъм победи Тотнъм с 1:0 на собствения му терен и нанесе втора поредна загуба на „шпорите“ във Висшата лига и общо трета в последните три мача. Домакините бяха по-активния отбор през по-голямата част на мача от 30-ия кръг, но голът на българина и брилянтните изяви на Марк Шварцър позволиха на „котиджърс“ да си тръгнат с важни три точки.

Другият българин в състава на гостите Станислав Манолев остана извън групата за лондонското дерби, което бе по-специално и за мениджъра Мартин Йол

Фулъм пристигна със самочувствието на тим без загуба в последните си четири мача, докато тимът на Вилаш-Боаш загатна за спад във формата си в мачовете срещу Ливърпул (2:3) и Интер (1:4). През първите двадесетина минути Фулъм тотално успя да обезличи атакуващата мощ на Тотнъм, с което изпълни първата точка от плана си – да не допусне ранно попадение.

Това принуди домакините да заложат предимно на удари от дистанция, но и Гилфи Сигурдсон, и Гарет Бейл, и Скот Паркър не успяха намерят очертанията на вратата.

След почивката картината не се промени особено, ала „котиджърс“ съзряха своя шанс в 52-ата минута. Крайният десен защитник Саша Ритер поде контраатака, като намери Ашкан Дежага зад централния кръг. Иранецът върза на фльонга двама играчи в бяло, след което изведе Ритер по крилото, а германецът с ниско центриране пред точката на дузпата задължи Бербатов да открие резултата. Българинът не показа емоции след отбелязването на гола, който е негов 13-и от сезона.

Фаталното число като че ли също изигра ключова роля за загубата на Тотнъм, която можеше и да е по-сериозна, ако в 58-ата Бреде Хангеланд беше се разписал с глава след центриране от ъглов удар. Изстрелът на снажния бранител обаче облиза лявата греда и излезе в аут.

В 66-ата Клинт Демпси получи един от най-чистите шансове, но шутът му от няколко метра бе блокиран от бранител в черен екип. Четири по-късно и влезлият на смяна Джърмейн Дефоу се озова на чиста позиция, ала Шварцър отказа и него.

Най-драматичният момент дойде малко преди изтичането на 90-ата минута. Гарет Бейл се измъкна по десния фланг, напредна и центрира ниско към Дефоу. Англичанинът засече с външен фалц на метри пред вратата, но с чудовищен рефлекс Шварцър отрази удара му, а бранителите пред него бързо изчистиха надалеч.

Така Фулъм защити мястото си в топ 10 на класирането със своите 36 точки, с цели 12 повече от първия в зоната на изпадащите Уигън. Тотнъм пък може да се прости с третото място, ако днес Челси успее да победи Уест Хем в другото лондонско дерби в кръга.


szólj hozzá: Tottenham vs Fulham 0.1 Berbatov

Фулъм: Шварцер, Ритер, Сендерос, Хенгеланд, Рийзе, Дежага, Сидуел, Карагунис, Дъф, Руис, Бербатов.

Тотнъм: Лорис, Ноутън, Коукър, Доусън, Вертонген, Сигурдсон, Дембеле, Паркър, Асу-Екото, Адебайор, Бейл.