Националката по лека атлетика Силвия Дънекова защити балканската си титла на 3000 м стипълчейз и спечели първото злато за страната ни на първенството в Питещ (Рум).

Рекордьорката на страната ни в дисциплината с 9:35.66 мин направи атаката си в последните две обиколки, след като до тогава беше на изчаквателната втора позиция. Тя спря хронометъра на 9:43.45 мин, като остана само на 30 сек от личния си рекорд за сезона, който е 9:43.13 мин.

Подгласнички на Дънекова станаха преставителки на Турция и Румъния – съответно Кая Езлем – 9:47.34 мин, и Кристина Касандра – 9:51.40 мин. 

Денис Ерадири пък отсъпи само на Мариан Опреа (Рум) в скока на дължина. Българинът постигна 7.71 м (+2.2 м/сек) в най-добрия си последен опит срещу 7.78 м (+1.0 м/сек) на медалиста от Олимпийски игри, световни и европейски първенства в тройния скок. Денис има 7.73 м през сезона като най-добър резултат. Той беше втори на Балканиадата и през 2013 г. в Стара Загора. Третата позиция в сектора в Питещ заслужи Алпер Куласиз (Тур) – 7.66 м (+0.7 м/сек).

В спринта на 100 м Инна Ефтимова спечели сребърен медал. Актуалната шампионка на България в късия спринт финишира за 11.44 сек (+0.6 м/сек) на обновения стадион „Никол Добрин”. Тя беше изпреварена от Андреа Оразеану (Рум) – 11.30 сек. С бронза се окичи Мария Гату (Гър) – 11.48 сек.

В другата серия Карин Околие бяга 11.97 сек (+1.4 м/сек), като финишита трета. Постижението й отреди шеста позиция в крайното класиране. Личният рекорд на Околие за сезона е именно 11.97 сек.

Ефтимова пък има 11.35 сек през това лято. 

Йоло Николов също се пребори за сребро, но на 5000 м. Българинът направи силен финален спринт в последните 250 м и изпревари хърватина Дино Боснак. Николов измина дистанцията за 14:23.54 мин и пподобри личния си рекорд в дисциплината. Той имаше 14:29.02 мин от европейското отборно първенство в Рига през миналия месец.

Боснак даде време от 14:26.10 мин, а безапелационен шампион стана Никола Соаре (Рум) – 14:17.95 мин. Андриана Бънова се класира между две румънки в челото на класирането на тройния скок. Българката спечели сребърен медал с постижение от 13.74 м (+1.3 м/сек), на които се приземи в последния си опит.

Така тя изпревари Кристина Санду (Рум), с която бяха на второ място с еднаквите 13.67 м преди последните засилвания в сектора. Санду остана трета, а титлата спечели другата представителка на домакините Кристина Бужин, записала 14.11 м.

Мария Димитрова се нареди на осмото място в тройния скок с 12.64 м (+2.0 м/сек). Първи от българите Балканиадата откри Айхан Апти. Той подобри личния си рекорд с почти 50 см в хвърлянето на чук в Питещ (Рум). Апти прати уреда на 68.18 м в първия си опит, който го остави на третата позиция до последните хвърляния.

В шестия си опит обаче Константино Костоглидис (Гър) избухна с 68.52 м и измести Айхан от почетната стълбичка. Българинът отговори само с 66.75 м и остана четвърти. Шампион в хвърлянето на чук в Питещ стана фаворитът и на хартия Сергей Маргиев (Мол) – 76.20 м. Среброто спечели Озкан Баладжъ (Тур) – 69.67 м.

По-рано днес балканиадата бе открита по изключително атрактивен начин. Двама парашутисти скочиха от самолет и се приземиха в центъра на реновирания стадион „Никол Добрин” в Питещ, носейки румънския флаг.

След приветствените речи на министъра на спорта на Румъния и олимпийска шампионка Габриела Сабо, президента на Румънската федерация по лека атлетика Йон Санду, кмета на Общината Тодур Пендиуч и президента на АБАФ Добромир Карамаринов церемонията продължи с официално прерязване на ленатата на стадиона. Пистата е само на седмица след новата й заливка „Мондо”. ВИП гости на Балканиадата са вицепрезидентите на Европейската атлетика Карел Пилни (Чех) и Жан Грасиа (Фр), както и президента на норвежката атлетическа федерация Свен Арне Хансен.

„Балканската атлетика е много горда, че сме отново тук в Румъния след пауза от 12 години, каза Карамаринов. - Горди сме, че балканските атлети ще се състезават на чисто нова писта. Много сме щастливи, че 15 държави ще се състезават днес и утре. Това състезание не е само състезание, а празник на приятелство и солидарност. Успех на всички атлети, не само през този укенд, но и на европейското първенство в Цюрих.”  Церемонията продължи с народни танци от Румъния и музикално оформление от региона на Питещ.