САЩ започват разследване за извършено криминално деяние във връзка с твърденията за допинг в руския спорт, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на публикация във в. "Ню Йорк таймс".

Американското министерство на правосъдието е започнало разследване по отношение на руски чиновници, спортисти, треньори, служители на антидопинговите структури и срещу всички, които биха могли да извлекат изгода от така наречената допингова програма на Русия, пояснява ТАСС, като цитира американското издание. То се позовава на два започнати със случая източника.

Разследването е поверено на отдела на министерството на правосъдието, отговарящ за източния съдебен окръг Ню Йорк, посочва в. "Ню Йорк таймс".
Доклад, публикуван от Световната антидопингова агенция през ноември миналата година, обвини Русия в системен финансиран от държавата допинг на спортистите. Руският учен, идентифициран като фигура от първостепенно значение в тази операция - Григорий Родченков, дългогодишен директор на руската антидопингова лаборатория, заяви пред в. "Ню Йорк таймс" по-рано този месец, че е работил години наред под ръководството на руското правителство, за да помага на руските атлети да използват забранени субстанции, подобряващи тяхното представяне на състезания в целия свят и тази употреба да остане незабелязана. Според добре започнат източник Родченков е сред хората, които са разследвани от американското правителство.

Руски представители реагираха на твърденията на антидопинговата агенция от миналата година, като ги определиха като западен заговор за дискредитиране на Русия. Руското министерство на спорта обаче призна за проблеми с допинга в изявление миналата седмица, след като изказванията на Родченков бяха публикувани и във британския в. "Таймс". В изявлението на руското министерство не се уточняваше за какви проблеми става дума. В публикация във в. "Сънди таймс" руският министър на спорта Виталий Мутко каза, че руски представители, треньори и атлети са допуснали сериозни грешки, но той не навлезе в подробности, нито призна каквото и да е държавно участие в тези грешки.

Сега в разследването си американски прокурори имат намерението да проверят всеки, който може да улеснил "нечисто" участие на спортисти на състезания в САЩ или който е използвал американската банкова система за целите на допингова програма. Елитни руски атлети се състезават в редица важни спортни прояви в САЩ, като например Бостънския маратон и др.

Разследването, в чиято основа е ФБР, ще трябва да преодолее редица препятствия по пътя си, преди да се стигне до повдигане на обвинения, пише изданието.
Вестникът припомня, че е рядкост американското правителство да се захваща със случаи на допинг в спорта.

Григорий Родченков сега се намира в САЩ. Той избяга там миналата година, страхувайки се за сигурността си в Русия. Родченков живее сега в Лос Анджелис и няма намерение да се върне в родината си. Той разказва, че миналата есен, когато бяха отправени обвиненията за допинг на руски спортисти, министърът на спорта Мутко го извикал в министерството и поискал от него да подаде оставка.