Световната федерация по футбол (ФИФА) е привикала на внезапна допинг-проверка 11 футболисти от руския ФК Ростов заради съмнение в употреба на мелдоний. Това е станало снощи след мача от 28-ия кръг на руската Висша лига, в който Ростов спечели с 3:1 като гост на Динамо (Москва).

Победата позволи на момчетата на треньора Курбан Бердиев да останат в битката за титлата на руското първенство два кръга преди края, като изостават на 2 точки от лидера ЦСКА (Москва).

На пробите са били привикани вратарят Сослан Джанаев, защитниците Фьодор Кудряшов и Иван Новоселцев, халфовете Павел Могилевец и Александър Ерохин, нападателят Дмитрий Полоз, към тях е добавен и еквадорският атакуващ халф Кристиан Нобоа, Сесар Навас, анголецът Бастош, иранецът Сардар Азмун и финландският бранител Борис Ротенберг.

Всички футболисти обаче са излезли спокойни от лабораторията, където пробите са били вземани в продължение на два часа и половина, и спокойно са говорили с чакащите ги отвън журналисти.

"Ние сме напълно спокойни. Просто ни казаха да дойдем на допинг-тест. Дори не сме влизали в съблекалнята, веднага от терена дойдохме в тази стаичка. Не ни обясниха защо толкова много хора наведнъж ни викат. Казаха ни: влизайте тука и това е. По принцип не ни проверяват за първи път, но винаги вземат проби от двама играчи- един титуляр и един от неизползваните резерви, коментира пред репортерите един от играчите - Александър Ерохин.

Шефът на медицинската комисия на ФИФА Иржи Дворжак също говори пред агенция ТАСС. "Това беше внезапен тест, който дойде по моя инициатива, защото в пространството витаят много слухове за използването на мелдоний от руски футболисти. Ние сме длъжни да реагираме след масовите положителни резултати на състезатели от други спортове от Русия, обясни той.

В историята има случай, в който цял отбор е викан на допинг-контрол. Това е футболният тим на КНДР за жени на Световното първенство в Германия през 2011-а година.