Париж може да организира безопасна олимпиада, ако френската столицата спечели домакинство на летните игри през 2024-а година, обяви държавният глава Франсоа Оланд по време на среща с председателя на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Въпреки заплахите и терористични атаки през последната година, французите вече приеха успешно и без сериозни инциденти европейските футболни финали.

"За нас сигурността на зрителите и спортистите е абсолютен приоритет. Не знам как ще изглежда светът през 2024-а година, но със сигурност няма да бъде безопасен. Няма държава или столица, които са в пълна безопасност и са имунизирани срещу това, което се случи с нас", каза Оланд по време на срещата.

Съперници на френската кандидатура са Лос Анджелис (САЩ) и Будапеща (Унгария). Гласуването е насрочено за септември догодина.

"Поздравявам французите, че събраха достатъчно подкрепа за този проект. Спортът е най-добрият начин за обединение на обществото покрай проблемите, пред които то е изправено в днешни времена. И още повече, сега спортът е важен за образованието и социалната интеграция повече от всякога", бяха думите на Томас Бах. /БТА