Немският национал Томас Мюлер разпали страстите след победата на Германия над Сан Марино с 8:0 в световните квалификации, но получи подобаващ отговор от засегнатата страна.

Сан Марино е на последното място в група С с четири загуби до момента и голова разлика 1-17, а лидер е Германия с пълен актив от точки.

Мюлер заяви след мача, че „не разбира смисъла на подобни неравностойни мачове”.

Германецът също така сподели: „Разбирам, че за тях е нещо специално да играят срещу световните шампиони. Разбирам също така, че единствено могат да се защитават с опасни влизания. Но се чудя, дали подобни мачове не носят ненужен риск.”

Коментарите на Мюлер бяха разпространени от медиите, а Сан Марино, чийто тим няма спечелена точка у дома от 1993-а година, даде подобаващ отговор в лицето на директора по комуникациите на отбора Алън Гасперони.

Ето и писмото от Сан Марино:

Скъпи Томас Мюлер,

Прав си. Мачове като този в петък вечер са нищо. За теб. От друга страна, скъпи Томас, ти не е нужно да идваш в Сан Марино за почти нищо през уикенд, в който без Бундеслигата, би могъл да прекараш с жена си на дивана в твоята луксозна вила или, кой знае, можел си да вземеш участие в събития, организирани от спонсорите ти, за да спечелиш хиляди евро.

Вярвам ти, но позволи ми да ти дам 10 добри причини, поради които мисля, че мачът Сан Марино – Германия беше много полезен. Може да ги обмислиш и да ми споделиш твоето мнение.

1. Мачът бе полезен, за да напомни, че не можеш да бележиш дори срещу толкова слаб отбор като нашия и не казвай, че не беше ядосан, че не успя да се разпишеш.

2. Напомни на твоите директори /дори на Бекенбауер и Румениге/, че не притежават футбола, а той  е на тези, които го обичат, сред които независимо дали ти харесва или не сме и НИЕ.

3. Освен това показа на хилядите журналисти от цяла Европа, че все още има момчета, които следват мечтите си, а не вашите правила.

4. Мачът беше полезен, за да покаже, че вие германците никога няма да се промените, а историята ви учи, че „тормозът” не ви гарантира победа.

5. Показахме на тези 200 човека в Сан Марино, които практикуват футбол по своите си причини, защо треньорите винаги искат от тях да работят здраво. Кой знае – може един ден всичките им саможертви да бъдат отплатени с мач срещу световните шампиони.

6. Мачът даде възможност на вашата федерация /и не само на вашата/ да спечели пари от телевизионни права, с които може да строи терени за децата, училища и да направи стадионите безопасни... Нашата федерация, ще ви споделя една тайна, прави нов футболен терен в село наречено Акуавива. Ти можеш да го построиш с шестмесечната си заплата, ние ще го направим с правата от 90-те минути на мача. Не е зле нали?

7. Полезно беше за страна, голяма колкото терена ви в Мюнхен, да намери място във вестниците с нещо добро. Защото футболният мач е добра причина.

8. Беше хубаво за твоя приятел Гнабри да дебютира в националния тим и да отбележи три гола.

9. Мачът направи някои жители на Сан Марино малко по-щастливи, напомняйки им че имаме истински национален тим.

10. Важен беше и за да ме накара да осъзная, че дори и да носите най-красивите екипи на adidas, отдолу винаги ще сте тези, които слагат бели чорапи и сандали.

С обич, твой Алън.